Ramona Dragomir, fata cu 22 de bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa de a afla şi de a experimenta cât mai multe lucuri noi, a împins-o spre lumea voluntariatului. După numai trei ani de experienţă în voluntariat, Ramona a condus unul dintre cele mai inedite programe de voluntariat din ţară, dedicat persoanelor vârstnice.

Tânăra a fost printre coordonatorii unui program dedicat vârstnicilor, la fundaţia Pro Vobis.Ramona Dragomir s-a alăturat echipelor de voluntariat clujene, pe când era în anul doi de studiu, datorită programului flexibil al Facultăţii de Ştiinţe Politice. Dispusă să cunoască şi să experimenteze cât mai multe lucruri noi, Ramona a ales să-şi petreacă timpul liber într-un mod constructiv, fapt pentru care s-a înscris ca şi voluntar la Institutul Român pentru Pace (PATRIR).

„Cu 16 ore pe săptămână la şcoală, aveam foarte mult timp liber, aşa că m-am înscris la PATRIR, unde am fost voluntar timp de un an şi jumătate la Biblioteca Gandhi. Aici eram în contact cu nişte cărţi pe care la bilioteca facultăţii nu le găseam“, explică Ramona.

În continuare, ea a participat la proiectul de schimburi internaţioanle de voluntariat, Leap of Faith Together (LoFT), organizat de cei de la Centrul British Council, proiect ce avea ca scop dezvoltarea relaţiilor interetnice din ţări precum România, Macedonia, Bosnia şi Scoţia. Doi ani mai târziu, Ramona s-a angajat ca şi coordonator de programe al Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis, Cluj-Napoca, unde a făcut parte din echipa de coordonare a unuia dintre cele mai indeite programe de voluntariat din Cluj.

Program extins în cinci ţări

Deşi voluntariatul le este atribuit în general tinerilor activi, Ramona Dragomir şi echipa sa de la Pro Vobis au dorit să arate contrariul. Aşa a luat naştere proiectul „Rămâi activ! Fii voluntar!“, un proiect finanţat de către Comisia Europeană.

Scopul programului a fost acela de a promova implicarea activă a persoanelor vârstnice de peste 55 de ani, ca voluntari în activităţi de interes general pentru comunitate. Desfăşurarea proiectului a avut loc în perioada decembrie 2007 - decembrie 2009.

În acest timp au avut loc 32 de schimburi, în care au fost implicate 100 persoane vârstnice. Împărţiti în grupe de câte patru, aceştia au avut şansa să locuiască timp de două săptămâni în ţările partenere (Ungaria, Italia, România, Slovacia şi Slovenia). Pe perioada şederii lor, vârstnicii au fost găzduiţi de către organizaţiile non guvernamentale, unde au luat parte la diferite activităţi, alături de voluntarii vârstnici din ţara gazdă. „Proiectul a însemnat un succes professional.

E primul proiect de mare anvergură, de lungă durată şi cu un buget mare, în care am fost implicată pe partea de coordonare. Pe lângă satisfacţia activităţilor duse la capăt, sunt mai «bogată» acum cu 22 de bunici în Cluj-Napoca şi în ţara, şi încă alţii în Europa!“, a spus tânăra.
Referitor la planurile sale de viitor, Ramona Dragomir, explică: „În viitor, doresc să continui să activez în domeniul non guvernamental, ca şi coordonator de programe sau într-o organizaţie care lucrează la nivel European“, a afirmat Ramona.

Profil

Născută: 31.10. 1985, la Alba-Iulia
Studii: Licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia ştiinte politice. Masterandă anul I la Managementul Organizatorilor Nongurvnamentale şi la Proectarea şi Analiza datelor în Ştiinţe Sociale

Ce-i place:
„Îmi place cafeaua de la Starbucks şi localul. De regulă, acela este locul în care îmi provoc prietenii la o partida de scrabble“, a mărturisit Ramona.  

Ce nu-i place:
„Nu îmi place să călătoresc singură, pentru că îmi lipseşte partenerul de dialog cu care să împărtăşesc bucuria descoperiri unui loc nou“, a spus tânăra.

Ce-ţi place la munca de voluntar?
Că este o activitate de câştig reciproc. Prin implicarea în activităţi de voluntariat, ajungi să contribui efectiv la comunitatea în care trăieşti şi în acelaşi timp, ca voluntar, întâlneşti şi câştigi prieteni şi oportunităţi noi.

Ce inseamna voluntariatul pentru tine?
Văd voluntariatul ca o sursă de schimbare în bine. Voluntariatul reprezintă vocea cetăţenilor pusă în practică, iar activităţile de acest fel contribuie la modelarea prezentului într-un viitor de care noi toţi putem fi mândri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite