Rămăşiţele lui Nyiro Jozsef, scriitor interbelic secui care a militat pentru refacerea Ungariei Mari, se întorc în Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului maghiar originar din Secuime Nyiro Jozsef vor fi aduse în România cu prilejul Hramului Rusaliilor Catolice şi vor fi înhumate, în 27 mai, în cimitirul romano-catolic din Odorheiul Secuiesc.

Înhumarea, în cimitirul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc, a rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef a devenit posibilă prin intervenţia Parlamentului Ungar, cu sprijinul Partidului Civic Maghiar din România şi al Fundaţiei „Pro Odorheiu Secuiesc". 

Cu toate că există zvonuri potrivit cărora scriitorul li s-ar fi alăturat „nyilasilor" (membrii Partidului „Crucea cu Săgeţi", fondat de Szalasi Ferenc, care a urmărit refacerea Ungariei Mari), nu se ştie cu exactitate dacă acesta a făcut sau nu parte din formaţiunea respectivă.


image

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos, a negat existenţa oricărei legături dintre Nyiro Jozsef şi Partidul „Crucea cu Săgeţi". „Puţini cunosc, de fapt, adevărul. Nyiro era un antibolşevic convins şi a fost hărţuit de comunişti. Nu a fost membru al Partidului «Crucea cu Săgeţi» şi nu a fost declarat niciodată criminal de război", a explicat Molnar.

Molnar Miklos a confirmat însă faptul că Nyiro Jozsef a militat pentru refacerea Ungariei Mari. „Asta este însă ceva normal. Şi eu gândesc la fel, şi eu îmi doresc refacerea Ungariei Mari  şi îmi asum acest lucru", a punctat purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Nyiro Jozsef (1889 - 1953) a fost un cunoscut scriitor, preot romano-catolic şi jurnalist care s-a născut în zona Harghitei, a studiat la Alba Iulia şi la Viena şi a trăit aproape două decenii la Cluj.

A părăsit ordinul bisericesc în anul 1919, odată cu alipirea Transilvaniei de România. Ca urmare, biserica l-a excomunicat. Timp de 10 ani, a activat ca jurnalist la Cluj, la „Keleti Ujsag". De asemenea, a fost unul dintre membrii fondatori ai Breslei Transilvănene de Arte Frumoase.

„Cioplitorul de Dumnezeu" sau „Secuiul muribund" sunt nuvele care i-au adus consacrarea. După câţiva ani petrecuţi la ţară, s-a întors la Cluj, după care, în 1941, a ajuns membru al Parlamentului din Budapesta, moment în care s-a mutat în Ungaria. În anul 1950 s-a stabilit la Madrid, în Spania, unde s-a stins din viaţă trei ani mai târziu.

Adus acasă cu trenul

Cortegiul funerar va sosi în România cu trenul, în data de 27 mai, şi va fi însoţit până la Odorheiu Secuiesc de garda de onoare a Adunării Naţionale Ungare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite