Raluca şi Florina reinventează teatrul în barurile din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au refuzat să se modeleze după tiparele impuse tinerilor actori şi au pus bazele unei trupe de teatru cu care cuceresc publicul în localurile şi cluburile din orş.

Raluca Lupan (26 de ani) şi Florina Florian (28 de ani) au absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ în urmă cu doi ani. „Ne-am trezit, după trei ani în care, practic, nu am mai avut vreme de nimic altceva decât de studiu – un lucru bun, de altfel, că trebuia să dăm piept cu viaţa. Şi să facem faţă singure provocărilor de orice fel. În timpul facultăţii, ai profesorii alături, care-ţi ghidează paşii. Aceştia devin mai mult decât propriii părinţi, pentru că află totul despre tine, tocmai pentru a şti cum să te modeleze“, explică Florina Florian care, la 28 de ani, este mama unei fetiţe de aproape şapte ani.

Inspiraţie din secolul al XIX-lea

Florina a descoperit accidental o carte scrisă spre finele secolului al XIX-lea, un text filosofic în care erau descrise lumea şi viaţa văzute prin ochii unei... pisici. „Este vorba de <Viaţa şi opiniile filozofice ale unei pisici>, scrisă de Hyppolite Taine. Pur şi simplu, am citit cărţulia şi nici nu mai ştiam cum să-mi stăpânesc inspiraţia şi multele idei care-mi invadau creierul“, îşi aminteşte tânăra actriţă. Ea recunoaşte că nu a avut curajul să se implice singură în proiectul pe care l-a gândit. „În timpul facultăţii, cel mai bine am lucrat cu Raluca. Anul trecut, când mi-a venit ideea de a pune în scenă textul acela al lui Taine, Raluca era acasă, în Câmpia Turzii, într-un soi de depresie cauzată de terminarea facultăţii şi de faptul că nu îşi găsea locul şi rostul“, spune Florina. „A fost momentul să mă trezesc, să mă adun şi să vin înapoi la Cluj. Proiectul propus de Florina mi-a venit ca o mănuşă, am întors lucrurile pe toate părţile şi, în cele din urmă, m-am întors la Cluj“, completează Raluca.

„Two women show“, în cluburile din Cluj

Fetele au pus cap la cap toate detaliile viitorului spectacol în doar opt zile. „Am jucat doar de vreo cinci ori piesa asta aici, la Cluj, din lipsă de timp. Dar am avut succes. Teatrul este în agonie, iar în Cluj nimeni nu face nimic să îl învie, ca la Sibiu sau Deva, unde lucrurile stau mult mai bine. Nu schimbăm lumea, nici percepţia publicului, dar jucăm în felul nostru, fără a ne încătuşa în tipare“, mai spune Florina. Acum, actriţele lucrează la „Cameristele“, de Jean Genet. „Am mai făcut un spectacol, spunem noi, reuşit, în care amândouă am interpretat roluri masculine. Este vorba de <Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr>, tot după o carte, scrisă de C.S. Lewis. A contat foarte mult faptul că foştii noştri profesori au fost mulţumiţi de ceea ce am făcut, dar şi că publicul a fost unul receptiv şi ne-a făcut să credem că eforturile noastre nu au fost făcute în zadar“, punctează Raluca.
 
Întrebări şi răspunsuri

Care sunt rolurile pe care vă doriţi să le interpretaţi cu orice preţ?

Florina Florian: Hamlet! Nu contează că este un rol masculin, nu contează nimic altceva decât faptul că trăiesc replicile acestui personaj aproape organic!
Raluca Lupan: Nu ştiu exact, rolul unei dive. Pentru că, de regulă, joc roluri pot să le spun masculine.

Hobby-uri?
F.F.: Căţărările pe gheaţă. Le-am descoperit recent, dar efectiv mă fascinează.
R.L.: Citesc. Şi, în scop terapeutic, scriu. Aş vrea să fac şi fotografii, însă nu m-am îndreptat încă spre asta.

Florina Florian

Născută: 19 iulie 1982, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Teatru Cluj
Familie: are o fetiţă

Raluca Lupan
Născută: 28aprilie 1984, Câmpia Turzii
Studii: Facultatea de Teatru Cluj
Familie: necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite