Portret: Rael Solis-May a renunţat la visul american pentru Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mexicanul Rael Solis-May a părăsit Miami-ul pentru a  pentru a studia vioara în Europa. S-a înscris la Conservator în Cluj şi a înfiinţat unul din cele mai inedite proiecte muzicale.

Rael Solis a ajuns la Cluj tocmai din Mexic, după ce, acum doi ani, a obţinut o bursă pentru a studia în oraşul de pe Someş, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Până să se mute însă la Cluj, în august 2008, violonistul, acum masterand la Conservatorul clujean, a renunţat la “visul american” şi la viaţa din Miami. La 19 ani a obţinut o bursă pentru a studia la New World School of the Arts din Miami, fiind unul din cei mai apreciaţi tineri violonişti din ţara lui natală.

“În America nu am găsit un sistem de învăţământ muzical omogen. Chiar dacă profesorul era cel mai bun, nu putea să-şi ducă la bun final planul, pentru că sistemul nu era unul pus la punct, aşa cum se întâmplă în Europa de Est. Miami avea un nivel incredibil în ceea ce priveşte muzica jazz, nu, însă, în muzica clasică”, explică muzicianul. 

Clujul, faimos în Mexic

Clujul i-a făcut, însă, o impresie bună încă după primele zile petrecute aici. „Am observat la foarte scurt timp că e un oraş destul de cultural raportat la numărul de locuitori.  E un oraş foarte frumos, cu multă viaţă culturală”, a declarat Rael Solis. După ce a studiat timp de şase ani la Conservatorul de Stat din Ekaterinburg, a ales să-şi facă masterul la Cluj şi datorită faimei pe care o are oraşul de pe Someş în Mexic.

“Sunt foarte mulţi români în orchestrele simfonice din Mexic. România este o ţară exportatoare de cântăreţi de muzică clasică. Şcoala de muzică din Cluj este foarte bine cotată”, spune Rael Solis. Aspectul care i-a părut totuşi  „ciudat” în Cluj a fost cel legat de mijloacele de transport în comun. „Noi nu avem deloc tramvai şi nici troleibuze. Circulăm doar cu maxi-taxi”, a precizat violonistul, care a reuşit să înveţe limba română după doar un an de şedere în oraşul de sub Feleac.

Ghiveci muzical internaţional

Violonistul îşi va finaliza anul acesta masterul, dar e decis să rămână în Cluj, dacă va reuşi să impună pe piaţa muzicală din România proiectul său muzical. El a înfiinţat la Cluj trupa Karibe-Balkanika, unul dintre cele mai inedite proiecte muzicale din Europa. Trupa este compusă dintr-o americancă, un guatemalez, un mexican, un grec, un tunisian şi un bulgar.

Fiecare a condimentat repertoriul grupului cu propria experienţă culturală. În repertoriul trupei se regăsesc elemente din cultura arabă, cea latină, cea europeană şi cea americană, melodii tradiţionale fiecărei ţări din care vin, piese jazz, dar şi coveruri, readaptate stilului trupei, fiind prima trupă de acest fel din Europa.

Data şi locul naşterii:
5.03.1981, Merida, Mexic
Studii: Masterand în anul II la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Starea civilă: Necăsătorit

Ce-i place:
“Când am timp liber îmi place foarte mult să citesc Cioran. Citesc, de asemenea, şi foarte multe ştiri, pentru că îmi place să ştiu tot ce se întâmplă în ţara unde locuiesc. Consider că în Cluj e casa mea acum”

Ce nu-i place: “Nu-mi plac Guvernul şi politicienii români, pentru că lumea din jurul meu suferă din cauza lor. Românii sunt cam pasivi, nu sunt ca francezii, mexicanii sau grecii. Când se taie salarii cu 25%, nu iese toată lumea în stradă, pentru a protesta, aşa cum se întâmplă în Mexic, de pildă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite