Radierele periculoase pentru copii nu pot fi retrase din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceste gume de şters sunt periculoase pentru copii.
Aceste gume de şters sunt periculoase pentru copii.

Comisarii CJPC Cluj avertizează asupra riscului de a pune în pericol sănătatea şi securitatea copiilor prin comercializarea unor gume de şters care imită animăluţe, dulciuri, mâncăruri, fructe şi legume.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean de Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au detectat, în urma controalelor, nereguli în ceea ce priveşte comercializarea jucăriilor „Guma de şters ZGUMEE", importate de Noriel, destinate copiilor de peste 6 ani.

Aceste gume de şters imită animăluţe, dulciuri, mâncăruri, fructe şi legume, produse pentru casă, sport şi vehicule. Potrivit legislaţiei în vigoare HG nr. 187/2000, privind imitaţiile de produse alimentare care prezintă riscul de a pune în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor, este interzisă comercializarea, importul, producerea şi exportul produselor ce imită produsele alimentare, fără a fi astfel de produse.

Jucăriile ce imită produsele alimentare sunt atractive pentru copii şi pot fi confundate cu produsele alimentare. În consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor.

Având în vedere potenţialul pericol pe care-l pot avea aceste jucării asupra copiilor, comisarii CJPC Cluj au dispus, în mai 2011, oprirea temporară de la comercializare a jucăriilor şi au demarat procedura de notificare prin Sistemul Rapid de Informaţii Comunitar, urmând ca în funcţie de decizia Comisiei Europene să se dispună măsuri de retragere de pe piaţă a acestor jucării periculoase, prin notificările trimise şi altor state membre UE.

Comisia Europenă a dispus, în mai, suspendarea comercializării acestor gume de şters, până la lămurirea unor aspecte legate de încadrarea lor ca jucărie.

În octombrie, reprezentanţii ANPC au participat la reuniunea ADCO-TOYS-CO, în cadrul căreia s-a adus în discuţie notificarea demarată de către CJPC CLUJ. Comisia a decis încadrarea gumei de şters ZGUMEE în categoria jucăriilor, însă nu a emis niciun document oficial în ceea ce priveşte stadiul notificării.

„Apreciem că indiferent de categoria în care se încadreaza acestea, atât timp cât imită produse alimentare şi conţin părţi mici detaşabile care pot fi înghiţite, comercializarea gumelor de şters ZGUMEE ar trebui interzisă. Astfel, la mai bine de 5 luni de la demararea procedurii, ne aflăm în imposibilitatea de a dispune retragerea de pe piaţă a acestui produs, pe care-l considerăm extrem de periculos, având în vedere grupa de consumatori căreia i se adresează. Recomandăm părinţilor să evite cumpărarea unor astfel de jucării", se arată într-un comunicat al CJPC Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite