RISIPĂ: Deţinuţii şi arestaţii din Cluj, mutaţi la Turda sau în Someşeni. ANP a cheltuit 1,8 milioane de lei pentru modernizarea Penitenciarului Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională a Penitenciarelor (ANP) a confirmat că vrea să mute secţia exterioară a Penitenciarului Gherla. Angajaţii penitenciarului se plâng că cei aproape două milioane de lei investiţi în modernizările şi reparaţiile secţiei de la Cluj-Napoca vor fi irosiţi. În plus, vor apărea costuri noi.

Reprezentanţii ANP au făcut publice şi două posibile locuri în care intenţionează să mute deţinuţii şi arestaţii ţinuţi în secţia exterioară, aflată în centrul Clujului, într-o clădire lipită de cea în care funcţionează instanţele clujene. „S-a analizat posibilitatea relocării şi au fost vizualizate două imobile aparţinând U.M. 01607 – Cluj-Napoca şi o clădire a cărei contrucţie este nefinalizată cu destinaţia «Instanţă de judecată», în localitatea Turda“, precizează ANP, într-un răspuns oficial solicitat de reporterul „Adevărul de Seară”.

De partea cealaltă, angajaţii Penitenciarului Gherla sunt nemulţumiţi de această intenţie de a muta secţia exterioară în altă parte. „E o prostie, după ce s-a investit atât de mult, aproape două milioane de lei, în amenajarea şi renovarea secţiei, să îi fie schimbată destinaţia. Ca să nu mai spun de securitatea transportului deţinuţilor sau arestaţilor, care vor fi debarcaţi direct în stradă, în centrul Clujului. Acum aducerea arestaţilor la instanţe este una facilă, pentru că intrăm cu maşina direct în curte, iar clădirea penitenciarului are căi de comunicare cu cea a instanţelor, fiind lipite una de alta“, spune Călin Rotar, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Penitenciarul Gherla.

1,8 milioane de lei aruncaţi pe fereastră
Potrivit datelor oferite de ANP, în perioada 2000-2009, în secţia exterioară a Penitenciarului Gherla au fost investiţi 1.848.000 de lei, pentru modernizarea clădirii şi reparaţii capitale.

În Penitenciarul Cluj-Napoca sunt închise aproape 140 de persoane, din care 114 femei condamnate definitiv, iar restul arestaţi preventiv. Toţi aceştia ar trebui mutaţi fie la Turda, fie în Someşeni, acolo unde sunt clădirile U.M.01607. „Vor creşte costurile de transport a deţinuţilor, vor trebui făcute deconturi mai mari. În plus, vor trebui alţi bani pentru amenajarea noului loc pentru deţinuţi“, a mai spus liderul sindical Călin Rotar.

Fac loc Curţii de Apel

Curtea de Apel Cluj a cerut, în 2010, ministrului justiţiei mai multe spaţii pentru desfăşurarea activităţii vizând partea de clădire folosită de Penitenciar. De partea cealaltă, conducerea Penitenciarului Gherla a declarat că decizia mutării aparţine strict ANP.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite