RISCANT: Ardeleanul angajat să facă pace în Irak, Filipine sau Sudan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabin Mureşan (33 de ani) a muncit în ultimii şase ani în cele mai periculoase locuri din lume. Tânărul a fost a angajat ca lucrător pentru pace în zone de război precum Irak, Filipine sau Burundi. În încercarea de a evita conflictele armate, el şi-a riscat în multe situaţii viaţa.

Mame care îşi duc copiii la şcoală înarmate cu AK 47, sute de familii care îşi părăsesc în grabă casele de frica unui atac, tabere de voluntari atacate  cu proiectile. Acestea sunt câteva dintre imaginile pe care Sabin Mureşan le-a trăit în ultimii şase ani, ca „peaceworker” (lucrător pentru pace-nr), meserie care nici nu există în nomenclatorul de meserii  din România.

El a fost angajat de organizaţii nonguvernamentale internaţionale de profil, dar şi guvernamentale precum Serviciul German de Dezvoltare, pentru a încerca să evite conflictele armate pe plan local în zonele „fierbinţi“ ale lumii, dar şi să ofere sprijin localnicilor în câteva din cele periculoase zone din lume, precum Irak sau Sudan. După ce a lucrat timp de cinci ani la Institutul Român pentru Pace din Cluj (PATRIR), Sabin Mureşan, originar din Târgu-Mureş, a decis ca în 2004 să treacă la un alt nivel al experienţei sale ca lucrător pentru pace. Astfel, el a decis, împreună cu Ina Curic, soţia acestuia, să plece în prima misiune importantă, în Irak, ca angajaţi ai unei organizaţii non-guvernamentale din Cehia, cu scopul de a sprijini dezvoltarea societăţii civile locale.

A prevenit conflicte armate în Filipine


Prin experienţa acumulată, dar şi prin strategiile de negociere învăţate în diferite stagii de training, în cei zece ani de când activează în domeniu, Sabin a reuşit, alături de echipa din care a făcut parte, să evite conflicte armate precum cele dintre localinici şi grupările militare neafiliate guvernului din Filipine, o altă misiune la care a participat, în 2007, timp de un an.

image

FOTO: Sabin Mureşan, la „sfat“ cu bătrânii din Filipine

Aici, Sabin Mureşan a fost membru al echipei care a deschis un proiect al organizaţiei Nonviolent Peaceforce, care pregătea civili pentru a interveni non-violent în conflicte armate. „În astfel de zone de conflict se lansează multe zvonuri care creează panica. Apăreau zvonuri că rebelii sau armata vor ataca o anumită zonă, iar oamenii se mutau ca să nu fie atacaţi. De multe ori, zvonurile erau simple strategii, ca aceştia să culeagă recoltele şi să le prădeze casele. Mecanismul adoptat de noi era cel al controlului zvonurilor. Noi atunci dădeam telefoane ofiţerilor care ştiam că ordonau în zonă pentru a ne confirma sau infirma posibilul atac”, a declarat Sabin Mureşan.

Acesta a precizat că au existat cel puţin patru situaţii când au reuşit să convingă localnicii să nu-şi părăsească satele şi alte situaţii când acest grupări şi-au schimbat planurile şi nu au mai atacat: „Munca pe care o facem noi e foarte greu de demonstrat. Sunt foarte puţine metode prin care poţi demonstra că tu ai prevenit un conflict. Însă din discuţii noastre cu ofiţerii au fost situaţii în care informaţiile pe care le deţineam, au schimbat planurile de deplasare ale militarilor ”, a mai spus Sabin.

Atacaţi de grupări irakiene

Chiar dacă nu a fost vreodată rănit, târgumureşeanul a trecut de multe ori prin situaţii limită. Deşi ar fi trebuit să petreacă şi în Irak circa 3 luni, Sabin Mureşan a stat aici doar şase săptămâni, după ce mai multe organizaţii non-guvernamentele şi companii comerciale care activau în zonă au fost atacate de către câteva grupări irakiene.

„Cu toţii ştiam ce se va întâmpla, cu trei zile înainte. Nu era voie să circuli pe străzi, nici maşinile nu circulau. Mai multe grupări s-au unit şi au început să atace atât civilii, cât şi militarii. Au atacat întâi companiile americane care aveau contracte acolo şi se duceau lupte de stradă între insurgenţi şi armata britanică, pentrul controlul oraşului”, rememorează Sabin Mureşan. Atât el, cât şi alţi colegi ai săi au reuşit să scape cu viaţă în urma acestui atac, fiind refugiaţi la cea mai apropiată bază militară din zonă. „Ni s-a dat timp să plecăm. Conta foarte mult prestigiul organizaţiei pentru care lucrai. Era un fel de confuzie. Stăteam închişi în casă. Baza a fost atinsă abia în a patra noapte, însă nu fost victime. Am reuşit să învăţăm cum sună proiectilul atunci când cade în faţa sau în spatele bazei militare”, îşi aminteşte Sabin.

image

FOTO: Împreună cu soţia acestuia

Recent s-a întors dintr-o misiune care a durat doi ani în Sudan, iar acum este hotărât să ia o pauză şi să se ocupe de câteva proiecte personale: să scrie o carte despre experienţele din misiunile la care a participat, să-şi construiască o casă şi să devină tată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite