REPORTAJ Radiografia unui dezastru în agricultura românească, la firul ierbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri, recenzorii au ajuns în gospodăria soţilor Flueraş, care mai au doar o vacă în grajd/ Foto: Thomas Câmpean
Ieri, recenzorii au ajuns în gospodăria soţilor Flueraş, care mai au doar o vacă în grajd/ Foto: Thomas Câmpean

Recensământul agricol, care se desfăşoară în ţară de câteva săptămâni, indică deja o scădere drastică  în domeniul agriculturii. Uniunea Europeană a dat patru milioane de euro României pentru a-şi număra animalele şi terenurile. Recenzorii au ajuns deja la o concluzie: nu mai sunt animale, iar terenurile nu se mai lucrează.

„În urmă cu câţiva ani, toţi oamenii de pe stradă aveau vaci şi cai. Erau peste 50 de cai. Acum mai există unul“. E declaraţia lui Ioachim Pop, un localnic de 72 de ani din localitatea Floreşti, de lângă Cluj-Napoca. Cuvintele sale descriu foarte bine realitatea sumbră: exploatările agricole sunt la pământ.

Acest lucru îl văd cel mai bine recenzorii care iau parte la recensământul agricol organizat în România începând cu această lună şi până în ianuarie, anul viitor. Uniunea Europeană a finanţat cu patru milioane de euro reactualizarea datelor privind suprafeţele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigaţii, numărul producătorilor agricoli şi nivelul de dotare al fermelor. Astfel de recensăminte au loc o dată la zece ani.

Un pahar amar de vin

Oamenii îi îmbie pe recenzori, care colindă, pe rând, fiecare gospodărie, cu un păhărel de vin şi îi invită la taifas. E ca de sărbători, însă nu se sărbătoreşte nimic. Dimpotrivă, după câteva minute, ţăranii lasă privirea în pământ. „Am avut două vaci, două juninci şi doi cai. Nu mai am nimic“, povesteşte Ioachim Pop. Mai încolo, un vecin, Ioan Flueraş (79 de ani), lucrează pământul doar de drag, deoarece nu mai produce nimic, decât strictul necesar, pentru porcul pe care îl avea.

L-a tăiat înainte de Crăciun şi a mai rămas cu o vacă. Împreună cu soţia sa, Maria, de 70 de ani, îşi lucrează singur pământul. Bărbatul şi-a luat până şi tractor, însă producţia a scăzut mult, iar pe de altă parte, nimeni nu se înghesuie să lucreze în domeniu, nici măcar ţiganii. „Avem pus porumb, grâu, dar n-am cu cine lucra şi mai bine lucrez singur. Oricât îl plătesc, omul nu vine să lucreze şi mai bine mă urc eu pe scară să încarc fânul“, spune bătrânul, care de la nouă ani mulge vaca. „Mă doare sufletul când văd pământurile pline cu bălării“, adaugă soţia acestuia.

Se anunţă un dezastru

Doar în ce priveşte producţia de grâu, dintre ţările cu o cantitate demnă de luat în seamă, de peste un milion de tone, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Rezultatele finale ale prezentului recensământ vor putea fi cunoscute abia la vară, când se va încheia centralizarea datelor. În judeţul Cluj, datele au fost adunate în proporţie de aproape 30%. Unul din coordonatorii recenzorilor a afirmat că cifrele sunt cu mult mai îngrijorătoare decât se cunoştea.

„În urmă cu câţiva ani, toţi oamenii de pe stradă aveau vaci şi cai. Acum mai există unul“, Ioachim Pop, localnic

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite