REPORTAJ Fraţii Ciorap, născuţi pentru a fi înotători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua înotătorilor Samuel şi Naomi, cei care vor reprezenta România la Olimpiada Paralimpică din Londra, începe la ora 5.00 dimineaţa şi se termină, seara, după două antrenamente, orele de la şcoală şi o alergare. Cei doi campioni trăiesc împreună cu părinţii şi încă patru fraţi într-un apartament din Mărăşti. În ciuda faptului că au deficienţe de vedere, cinci dintre fraţi sunt pasionaţi de sport.   

luj-Napoca, strada Dâmboviţei. La penultimul etaj al unui bloc de patru etaje locuieşte familia Ciorap. Mama şi cei şase copii aşteaptă într-una din cele patru camere ale apartamentului. Cel mai jovial şi mai vorbăreţ este Samuel (16 ani). Tatăl lor este nevăzător, mama perfect sănătoasă, iar dintre cei şase copii, cinci au deficienţe de vedere. Ana este cea mai mare, a împlinit deja 18 ani şi pare să fie „mâna dreaptă“ a mamei sale în treburile casnice. Ea a practicat înotul timp de un an, dar a fost nevoită să renunţe pentru că vedea mai bine decât competitoarele sale. „Mă pregăteam cu nevăzătorii, iar la competiţii nu m-am putut clasifica deoarece atunci vedeam în proporţie de 27%, ceea ce era considerat un procentaj prea mare. Văd cu un singur ochi, iar ei iau în considerare ochiul cu care vezi cel mai bine. Am fost nevoită să renunţ şi ulterior mi-a mai dispărut pasiunea. Acum nu mai văd decât 7%“, spune tânăra.

Singuri şi-au descoperit pasiunea pentru înot

Liliana Ciorap este mama celor şase copii. Foarte relaxată şi plină de viaţă, femeia nu dă niciun moment impresia că cei şase copii pe care-i creşte i-ar fi împovărat viaţa în vreun fel. Handicapul copiilor a fost moştenit de la tatăl lor, iar dintre cei şase doar cel mai micuţ, Timotei, nu are deloc probleme de vedere. „Eu lucrez la domiciliu ca asistent personal al unuia dintre copii, Elisei, şi am un salariu foarte micuţ, minimum pe economie. Soţul a lucrat ca maseur la Clujana, iar acum s-a pensionat. Nu e uşor să creşti şase copii, dar e foarte frumos. Primesc şi ei, au ajutoare duble. Tot timpul mi-a ridicat moralul faptul că îi văd atât de optimişti şi dornici să realizeze ceva în viaţă. I-am învăţat mereu să ţină unul la altul şi să împartă între ei tot ce au“, spune mama.

Elisei (13 ani), Naomi (15 ani) şi Samuel (16 ani) sunt cei trei copii care practică înotul. Abel (14 ani) face atletism la şcoala sportivă, iar Ana a fost şi ea înotătoare timp de un an. Singurul care deocamdată nu este pasionat de niciun sport este cel mai micuţ, Timi, care are alte preocupări: „Eu nu ştiu să înot. Oricum, învăţ foarte bine, cel mai bine dintre toţi fraţii. Îmi place să mă joc pe calculator şi nu prea sunt eu cu sportul, poate când o să mai cresc o să fac şi eu ceva. Deocamdată nu m-am decis“.

Se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5

Deşi pare greu de crezut, copiii au un program extrem de strict, pe care îl respectă cu desăvârşire, în fiecare zi. Sami, Naomi şi Eli se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5 pentru a ajunge la antrenamente. Înoată până la ora 7.30, iar apoi se duc la şcoală. După şase ore de învăţat trec pe acasă pentru a mânca ceva rapid, iar apoi revin la bazin, pentru al doilea antrenament al zilei. Seara urmează o alergare, iar celor trei nu le mai rămâne timp de absolut nimic.

„Nu suntem nişte copii cu activităţi deosebite şi nu avem un cerc mare de prieteni. Suntem mult prea preocupaţi să facem performanţă, e prea mare pasiunea pentru înot ca să ne irosim timpul cu altceva. Fiecare zi e la fel, practic suntem ca nişte roboţi, dar ne-am obişnuit cu această viaţă şi ne place foarte mult, nu am face nimic ca să schimbăm asta“, spune Naomi (15 ani).

image

Sami, Naomi, Eli şi Ana sunt cei patru membri ai familiei care se pot lăuda cu medalii la înot

<!--[if gte mso 10]>

Mama lor nu a avut niciodată probleme în a-i împăca pe copii cu banii de buzunar sau cu hainele. „De mici au fost obişnuiţi să nu fie pretenţioşi şi nu mi-a fost greu să-i împac. Bani de buzunar nu prea le dăm, pentru că avem noi grijă să le asigurăm absolut tot ceea ce au nevoie.  Acum că au crescut mergem împreună să le cumpăr haine“, spune Liliana Ciorap.

Calificaţi la Olimpiada de la Londra

Samuel şi Naomi sunt campionii familiei. Cei doi fac parte din echipa de înot a României care va participa la Olimpiada Paralimpică de la Londra, din 2012. La Campionatele Europene de Nataţie „Internaţional Paralimpycs Comitee (IPC)“, desfăşurate la Berlin între 3 şi 10 iulie, Naomi a obţinut locul 4 la proba de 200 de metri individual mixt, locul 5 la 100 de metri bras şi locul 5 la 50 de metri liber. Ea va reprezenta România la toate aceste probe şi la Olimpiada Paralimpică de anul viitor. A mai reuşit şi o clasare pe locul 2 la proba de 100 de metri spate şi un loc 6 la 100 de metri liber.

Samuel a obţinut doar locul 6 în finala de 100 de metri bras. Cu toatea acestea, el va reprezenta România la Londra la 50 de metri liber, întrucât la această categorie a obţinut cel mai mare punctaj în alte competiţii. Sami nu se poate consola cu ideea că deocamdată concurează la competiţii pentru persoane cu dizabilităţi şi are o ambiţie personală: vrea să ajungă să se lupte de la egal la egal cu oamenii perfect sănătoşi. „Anul acesta, la Campionatele Naţionale de la Hunedoara, voi concura cu cei sănătoşi. De la Londra sper să mă întorc cel puţin cu un bronz, iar în 2016 promit că atât eu, cât şi Naomi, ne vom întoarce cu medalii. Atât de mult voi lupta până când o să-mi îndeplinesc acest vis“, este promisiunea făcută de Samuel.

Nu îşi pun medaliile la comun

Samuel şi Naomi au adunat o sumedenie de trofee de-a lungul carierei. Nu există o rivalitate în familie între cei doi în ceea ce priveşte numărul medaliilor, dar întotdeauna au grijă să nu şi le amestece. Fiecare şi le ţine în camera lui. „Avem grijă să nu le amestecăm. Nu le-am numărat niciodată, nu ştiu cine a adunat mai multe, dar important e să şi le păstreze fiecare ale lui“, spune Naomi, în timp ce ţine în mână câteva zeci de medalii. „Sunt atât de multe, încât le-am şi uitat numărul. Important este să ajungem la Olimpiadă, acolo te simţi cu adevărat sportiv“, încheie şi Sami.

„Tot timpul mi-a ridicat moralul faptul că îi văd atât de optimişti şi dornici să realizeze ceva în viaţă“
Liliana Ciorap, mama celor şase copii

Echipa „Hope“ a obţinut rezultate de invidiat

Emese Maniu este numele de care se leagă unele dintre cele mai mari performanţe ale copiilor cu dizabilităţi din România.În luna octombrie a anului trecut, Emese Maniu, de profesie kinetoterapeut, a sugerat conducerii Liceului de Deficienţi de Vedere din Cluj înfiinţarea unei grupe de înotători, pe care să-i pregătească pentru marea performanţă. Aşa a apărut echipa „Hope”, care acum se poate mândri cu performanţe remarcabile. Pe lângă fraţii Ciorap, Valentin Velocico şi Petrişor Prundaru sunt alţi înotători foarte importanţi ai grupului care a făcut senzaţie în doar cei trei ani de când s-a înfiinţat.

image

Antrenoarea Emese Maniu le dă indicaţii elevilor săi în timpul unui concurs de înot

Înotul a devenit un mod de viaţă

La început de două ori pe săptămână câte o oră, în bazinul de la Palatul Copiilor, apoi câte trei ore pe zi în Bazinul Olimpic, completate de alergări, forţă şi tracţiuni. Aceasta e reţeta de succes a copiilor pe care handicapul de care suferă nu i-a dărâmat. Cu atât mai mult, pentru ei înotul a devenit un mod de viaţă. Toţi copii cu gradul I sau II de handicap, cei din echipa „Hope” sunt un exemplu de optimism şi dorinţă. Înscrişi la mai multe probe ale competiţiei internaţionale „Cup of Dolphin“din urmă cu doi ani, de la Bratislava, clujenii au impresionat. Au concurat cu echipe înfiinţate în urmă cu cinci ani, iar rezultatele au fost excepţionale.

După 14 medalii de aur adunate la Festivalul Internaţional Sportfest, pentru persoane cu dizabilităţi, organizat în Germania, a urmat un adevărat „tun” la medalii, la „Cup of Dolphin” din Slovacia. 27 a fost numărul total al acestora, dar gândurile copiilor zburau mult mai departe. Antrenoarea lor, Emese Maniu, vorbeşte despre greutăţile pe care le întâmpină uneori copiii în bazin. „În ceea ce priveşte coordonarea, am avut probleme, cu cei mai mici. Se mai zgârie de culoar şi dau cu capul. Au avut foarte multe cucuie de-a lungul timpului, dar de accidentări serioase nu am avut parte. Unii şi-au rupt un dinte, alţii şi-au spart capul, dar am progresat. Suntem din ce în ce mai buni”, spune aceasta.

România speră să extindă grupul de atleţi paralimpici

Antrenoarea tinerilor este încrezătoare într-o participare a României cu un lot extins la Olimpiada Paralimpică de anul viitor, care va avea loc în capitala Angliei. „Valentin Velocico şi Petre Prundariu vor participa şi la Campionatul Naţional de Înot IPC, unde pot să îşi îmbunătăţească performanţele şi să obţină calificarea la Londra, alături de Samuel şi Naomi Ciorap“, a declarat Emese Maniu, care pregăteşte şi lotul paralimpic de înot al României. La Olimpiada Paralimpică din perioada 29 august - 9 septembrie 2012, România va trimite participanţi şi la probele de săritură în înălţime, dar şi la ciclism. În materie de înot, Londra 2012 va fi prima Olimpiadă la care va participa şi ţara noastră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite