RECORD Clujul, iubit aproape cât New York-ul pe internet (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunitatea numără zece mii de „cetăţeni” şi e în creştere
Comunitatea numără zece mii de „cetăţeni” şi e în creştere

Comunitatea virtuală „I love Cluj” are 10.000 de membri, la trei săptămâni de la lansare. Este vorba despre o pagină realizată pe reţeaua de socializare Facebook, de către doi studenţi. Utilizatorii împărtăşesc aici păreri, amintiri, întâmplări şi poze din şi despre oraş.

Comunitatea virtuală a clujenilor de pe Facebook este cu doar 3.000 de „cetăţeni” mai mică decât cea creată de americanii din New York, respectiv „I love NY”. Facebook este reţeaua socială cu cea mai mare creştere a numărului de utilizatori în România. În prezent, un număr de 805.000 de români au cont pe acest site. La nivel mondial, dacă Facebook ar fi o ţară, ar fi a patra din lume din perspectiva populaţiei. Aici se regăsesc 350 de milioane de utilizatori.

Pe pagina virtuală creată de clujeni, utilizatorii împărtăşesc amintiri, întâmplări şi poze din şi despre Cluj-Napoca, comentează articole şi chiar încearcă să ofere o identitate oraşului. Temele predominate sunt în strânsă legătură cu cultura.

„Vrem să întărim imaginea oraşului, să ajutăm la crearea unei imagini pozitive a acestuia în mediul online”, ne-a spus Ciprian Borsan (24 de ani), iniţiatorul paginii. El are grijă de comunitatea de internauţi împreună cu un prieten de-al său, Andrei Mutu, în vârstă de 20 de ani, pasionat de branding. „I Love Cluj” îşi propune să devină un loc de întâlnire virtual pentru clujenii de pretutindeni şi pentru toţi cei care cunosc şi iubesc acest oraş.

Lacul şi restaurantul Chios, în prezent

Lacul şi restaurantul Chios, din Parcul Central

Pagină lansată în urmă cu trei săptămâni

Ciprian Borsan a terminat secţia de marketing a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca anul trecut şi, spune el, mereu şi-a dorit să ajute la crearea şi dezvoltarea unei identităţi a Clujului, oraş de care s-a îndrăgostit încă de la 18 ani, când a venit să studieze aici tocmai din Galaţi.

„Mie îmi plăcea mult oraşul. Iniţial, am început cu un site pe care să fie găsite toate evenimentele care au loc în Cluj. Apoi am vrut să dezvoltăm o comunitate şi ne-am gândit la Facebook, ţinând cont că în această reţea se află majoritatea persoanelor”, ne-a povestit Ciprian, care în prezent este consultant pe fonduri europene la o firmă specializată din Cluj-Napoca.

Actuala Piaţă Avram Iancu, fără statuie

image

În 22 ianuarie au lansat pagina „I love Cluj”, la care poate „adera” oricine cu un singur click. În doar trei săptămâni, comunitatea formată aici numără, în prezent, 10.000 de utilizatori, majoritatea din Cluj-Napoca, dar şi clujeni plecaţi în lume sau chiar turişti care au avut tangenţe cu oraşul. Cum a ajuns grupul la această cifră nici Ciprian nu-şi poate explica. „Am creat pagina şi am trimis-o mai departe la prieteni. Cel mai probabil au văzut unii la alţii, pe profilul de pe internet al fiecăruia şi astfel au intrat tot mai mulţi”, a explicat tânărul, adăugând că în doar două zile de la lansare s-au strâns peste o mie de fani. În medie, circa şapte sute de persoane „aderă” zilnic la pagina „I love Cluj”.

    

cj
I Love Cluj
I Love Cluj

     

image
I Love Cluj
I Love Cluj

„Promovăm cultura şi lucrurile pozitive”

În cadrul comunităţii online, orice utilizator şi „fan” al paginii poate posta poze, filmuleţe şi comentarii, care vor fi revăzute, la rândul lor, de ceilalţi membri ai grupului. Ciprian şi Andrei au decis, însă, să modereze ceea ce se postează şi să accepte doar lucrurile pozitive despre oraş. Un adevărat „hit” sunt fotografiile de epocă cu oraşul. Nu sunt puţini acei clujeni care au părăsit ţara şi oftează la vederea pozelor sau cei care locuiesc încă în oraş şi rămân impresionaţi de istoria sa.

„Vrem să ne axăm pe zona culturală şi să facilităm cunoaşterea oraşului. Mulţi spun că cultura nu vinde şi nu e de interes. Nu e adevărat, intraţi şi vedeţi ce îi acaparează pe oameni”, ne-a îndemnat Ciprian. Ei au şi o statistică a utilizatorilor: 800 din cei care intră pe pagină sunt din SUA, alte câteva sute din Italia, Spania şi Germania, iar circa două mii din Bucureşti, restul fiind din Cluj-Napoca.

Pagina este în continuă dezvoltare, iar în comunitatea virtuală se poartă dezbateri aprinse. În timp ce aţi citit acest articol, comunitatea utilizatorilor de internet îndrăgostiţi de Cluj a mai crescut cu zece persoane.

Click aici pentru a ajunge pe pagina „I love Cluj”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite