RECORD A fost depistată cea mai mare reţea de angajaţi „la negru“ din Cluj. UPDATE Vezi ce spune compania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au amendat Herbalife cu suma de 100.000 de lei după ce s-a constatat, în urma unui control, că aceasta avea 950 de angajaţi fără forme legale.

Emilian Roşca, directorul ITM Cluj, a explicat că între cei 950 de angajaţi fără contracte individuale de muncă, încadraţi ca distribuitori de produse şi SC Herbalife RO SRL se încheie un contract de distribuţie "care maschează în fapt raportul de muncă ce se stabileşte între părţi". Directorul a catalogat reţeaua, cea mai mare descoperită până acum, ca fiind un adevărat sistem piramidal.

„Distribuitorul este încadrat în munca de vânzător produse după ce completează o cerere şi semnează un contract de distribuitor prin care se angajează să desfăşoare activitatea de agent comercial, respectiv vânzător, având ca obiect vânzarea directă a produselor Herbalife. Reţeaua are la bază recrutarea de persoane fizice în calitate de aşa-zişi întreprinzători independenţi pentru a vinde produsele Herbalife“, a subliniat Roşca.

Pe baza documentaţiei puse la dispoziţie, rezultă că societatea are sediul în Bucureşti şi deţine centre de vânzări şi centre de comenzi în Bucureşti şi în Floreşti, judeţul Cluj. Asociaţii SC Herbalife RO SRL sunt două firme din Luxemburg. Activitatea comercială a acestei societăţi este bazată pe un plan de afaceri care are ca mecanism principal munca fără forme legale pe care o desfăşoară persoane fizice angajate ca distribuitori în reţeaua comercială a societăţii, potrivit directorului.

Inspectorii instituţiei au efectuat controlul la societate în perioada 25 noiembrie 2010 - 12 ianuarie 2011. „A fost aplicată SC Herbalife RO SRL amenda maximă, de 100.000 de lei, pentru primirea la muncă a unui număr de 950 de persoane, din care 807 femei şi 143 bărbaţi, fără ca acestora să le încheie contracte de muncă", a spus Roşca.

Care este mecanismul

„Angajaţii, adică distribuitorii, se află în supravegherea unor persoane denumite «sponsori», de asemenea persoane fizice, care desfăşoară în fapt activităţi de recrutare de personal. ITM Cluj a constatat că întreaga activitate desfăşurată de SC Herbalife RO SRL este o activitate comercială de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate. Distribuitorii au drepturi şi obligaţii specifice raporturilor de muncă. Plata muncii depuse de distribuitor rezultă din diferenţa de preţ cu care acesta rămâne după vânzarea produselor Herbalife, deoarece angajatorul vinde marfa distribuitorului cu un preţ, iar acesta o vinde clientului cu un preţ mai mare. Acestea reprezintă în mod evident fapte de comerţ pe care persoana fizică neautorizată nu le poate executa decât în calitate de angajat al comerciantului Herbalife. Persoanele fizice nu pot avea calitate de comercianţi“, a spus Roşca.

UPDATE: Redăm integral poziţia Herbalife: „Reprezentanţii Herbalife au fost surprinşi să afle aceste informaţii, cu atât mai mult cu cât nu au primit niciun document oficial din partea ITM Cluj referitor la o astfel de decizie, în ciuda suportului pe care compania l-a oferit inspectorilor în ultimele săptămâni. Prin urmare, compania îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii în acest moment. Herbalife are încredere completă în modelul său de business şi în formele de colaborare practicate.

Herbalife dezvoltă un model de business tip Vânzare Directă, în care fiecare persoană poate să înceapă propria afacere comercializând produse Herbalife şi recrutând alte persoane care să procedeze la fel. Aceste persoane, numite Distribuitori Independenţi, activează în mod independent, conform legislaţiei din România. Aceasta este esenţa tuturor modelelor de business din Vânzarea Directă, aplicate nu numai în România, ci şi în restul Europei şi al lumii, prin care Herbalife a atins vânzări de 10 miliarde de euro şi a oferit venituri pentru mai mult de patru milioane de persoane la nivel mondial.“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite