RADIOGRAFIE Harta şpăgii: unde şi cât se dă mită în Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul de pe Someş se află pe locul III în România în ceea ce priveşte sesizările făcute pe un site care centralizează şpăgile la nivel mondial. Cele mai multe sesizări au fost făcute la adresa medicilor, însă directoarea Spitalului Judeţean, Cristina Ciortea, susţine că „harta nu e de încredere“. Reporterii ADS au verificat în teren cât de reală e aceasta.

Poliţiştii închid ochii în faţa unor nereguli pentru câţiva lei băgaţi în buzunar, profesorii transformă din pix notele studenţilor pentru câteva zeci de euro, iar medicii operează mai atenţi dacă primesc şi ei o „atenţie“. Oameni din toată lumea care au dat mită şi-au postat experienţele pe site-ul bribespot.com. Printre sutele de oraşe aflate pe această hartă se numără şi Clujul, unde au fost înregistrate câteva zeci de astfel de sesizări. De exemplu, la Clinica de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“, un clujean scrie că a oferit 200 de euro „pentru a grăbi analizele și a muta un pacient într-o cameră cu doar două paturi“. Un altul scrie că a dat 350 de euro  mită la Spitalul Militar.

Sunt înregistrate, însă, cazuri şi la universităţile clujene. Un utilizator scrie că a scos din buzunar 150 de euro pentru locuri în căminele din Observator, iar altul a plătit 300 de euro pentru a-şi lua examenele la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“. Asemenea experienţe sunt întâlinte şi de şoferi, care şi-au spus doleanţele pe site: „72 de euro, ca să nu se ia carnetul după ce un șofer a trecut pe roșu“.

Vezi şi
O mie de pensionari pe caz de boală au dat şpagă pentru acte
EXCLUSIV Doctoriţa care a luat şpagă a refuzat să elibereze documentaţii pe gratis (FOTO VIDEO)
Permise de conducere contra şpagă, şi la Cluj

Chiar dacă cele mai multe sesizări sunt legate de şpăgile date medicilor – 12 postări - Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, susţine că această hartă nu trebuie luată în considerare. „Să vă spun foarte sincer, eu nu cunosc şi nu cred că la noi au loc acte de condiţionare. Cât despre acea hartă a <<şpăgii>>, e cu două tăişuri şi e periculos, nu poţi acuza pe cineva fără să ai o documentaţie în spate. Eu una nu aş lua în considerare acea hartă", a precizat Ciortea.

„Mereu am dus atenţii doctorilor“

Reporterii ADS au mers în zonele de pe hartă unde au fost sesizate cele mai multe cazuri de dare de mită pentru a verifica dacă harta corespunde realităţii. Pe Clinicilor, polul medical al oraşului, Todor Pop, un bărbat de 52 de ani, spune că a plătit 200 de lei pentru ca „medicii să îl bage în seamă“. A fost internat la Clinica Medicală I, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, cu probleme în zona bazinului.„Nu vreau să vorbesc despre asta, deoarece mereu am dus atenţii doctorilor, dar nu tot timpul în bani. Am văzut că nu prea am şanse altfel şi m-am simţit nevoit să ofer. Credeţi că mie îmi convine? Nu vă doresc să fiţi într-o asemenea situaţie. Şi nu dau vina pe medici, îi înţeleg şi pe ei, câte au pe cap şi cât sunt de prost plătiţi“, a afirmat clujeanul.

Trei sute de euro pentru analize şi operaţie

Grăbită să scape de spital, dar şi pentru că afacerea de care se ocupă nu-i permite să lipsească foarte mult, o femeie de 33 de ani din Cluj-Napoca a plătit trei sute de euro pentru a i se face analizele mai repede şi pentru a fi operată la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Marta R. a povestit că ar fi trebuit să aştepte mai multe săptămâni pentru analize şi operaţie, însă cineva a sfătuit-o să „grăbească“ aceste proceduri, cum altfel decât prin şpagă. „Nu dau bani de obicei nici cerşetorilor, dar când e în joc sănătatea mea, plus că sunt nevoită şi să fac deplasări în afara localităţii destul de des, nu puteam aştepta. Am plătit şi în scurt timp doctorii şi-au făcut timp“, a declarat aceasta reporterului ADS.

„Am dat bani“

„Euroii le plac mai mult“, spun Rozalia Căpuşan, de 79 de ani şi Lucreţia Fülöp (foto), de 67 de ani, două pensionare care tocmai părăseau Centrul Clinic Judeţean de Diabet Zaharat de pe strada Clinicilor. „Vă miraţi că se dă şpagă? Eu am dat bani în urmă cu mai mulţi ani când m-am operat de varice la piciorul drept, iar curând va trebui să mă operez de ulcer şi mă gândesc la cât trebuie să dau“, a afirmat Rozalia Căpuşan.

image

„E foarte bună această hartă, însă ca să avem un caz trebuie ceva mai serios de atât, trebuie de exemplu să fie implicaţi agenţi. Poate cei care postează spun neadevăruri. Dar într-adevăr, ne-ar ajuta să vedem locaţiile în care se dă mită" - Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj

Top 3 oraşe în care se dă cea mai multă şpagă

Site-ul bribespot.com realizat de un finlandez şi care a ajuns să fie utilizat deja la nivel mondial utilizează o aplicaţie pe care utilizatori din toată lumea pot să semnaleze locurile sau cazurile în care au fost nevoiţi să ofere şpagă. Totul se înregistrează pe o hartă cu locaţia unde a avut loc „mituirea“. Practic, utilizatorii intră pe site, aleg locaţia din lume unde s-au confruntat cu o asemenea situaţie, adaugă suma şi eventual o observaţie. Harta este utilizată mai mult în oraşele mari ale României. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Timişoara (44),  Bucureşti (43) şi Cluj (29 de cazuri). 

Un raport întocmit de o organizaţie non-guvernamentală din Berlin, Transparency International, care a studiat nivelul de corupţie din statele europene anul trecut, dezvăluie faptul că România se află pe primul loc în topul ţărilor în care se dă şpagă. Potrivit sursei citate, 33% din persoanele chestionate au spus că au dat mită cel puţin o dată pentru a beneficia de anumite servicii. Cel mai corupt sistem din România e cel medical, potrivit Barometrului Mitei lansat în ţară anul trecut.

Cât cheltuie un român pe şpagă anual? În medie, cetăţenii plătesc 574 de lei anual, conform sondajului realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) în septembrie 2010.

Top 3 „şpăgi“ în ultimii cinci ani la Cluj

Virgil Pop                       Facilitare contracte Electrica şi Tetarom       80.000 euro       2007-2008
Profesori                        Cazul „Şpagă la Bac“                                     44.000 euro       2009-2010
Petru Vălean                   Luare de mită în cazul permiselor auto          21.000 euro      2007-2008
Sursa: DNA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite