Protecţia Consumatorului: 50.000 de studenţi din Cluj au contracte de studii cu clauze neclare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivitatea de deschidere a anului universitar la "Babeş Bolyai", în Cluj Napoca (arhivă)
Festivitatea de deschidere a anului universitar la "Babeş Bolyai", în Cluj Napoca (arhivă)

Cinci universităţi din Cluj au fost sancţionate de Protecţia Consumatorului. Printre acestea se numără cea mai mare instituţie de învăţământ din Ardeal, Universitatea Babeş-Bolyai, ale cărei contracte de studii ar conţine neclarităţi. Aici învaţă circa 50.000 de studenţi.

Săptămâna trecută Comisariatul Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea de Nord Vest Cluj (CRPCRNV Cluj) a desfăşurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de studii de către universităţi. În Cluj, au fost controlate 10 instituţii de învăţământ superior, neconformităţi fiind identificate la 5 dintre acestea.

Nereguli găsite
Principalele abateri constatate se referă la: neafişarea  în mod vizibil a listelor cu tarifele aferente cursurilor/serviciilor prestate, atât la centrele de informare a studentilor cât şi pe site-urile universităţilor; exprimarea tarifelor în euro fără să fie menţionat cursul de referinţă; clauze contractuale care nu sunt redactate în mod clar, atât în ceea ce priveşte modul de restituire a taxelor achitate, cât şi prin lipsa indicării exacte a taxelor şi tarifelor percepute, făcându-se în acest sens trimiteri la articole din alte regulamente; nemenţionarea în contracte a tuturor informaţiilor obligatorii ( denumirea universităţii, obiectul contractului, durata contractului, tariful si condiţiile de plata, drepturile si obligaţiile părţilor, condiţiile de reziliere şi/sau încetare a contractului), din contractele încheiate cu studenţii a două universităţi lipsând condiţiile de reziliere a contractului, respectiv drepturile şi obligaţiile părţilor. Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi au fost dispuse măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.

Clauze neclare la UBB
Liliana Colceru, inspector de la Protecţia Consumatorilor Cluj, a precizat că problemele legate de contractele de studii se referă la existenţa unor clauze neclare în contractul cadru. „Nu este vorba despre clauze abuzive, care încalcă drepturile studenţilor, ci doar despre anumite neclarităţi. Modificarea acestora nu este necesară imediat, ci se pot modifica respectivele contracte cadru pentru următorul an", a explicat inspectorul. Surde din cadrul instituţiei au arătat că au existat acest gen de probleme în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). „Până acum, noi nu am primit nicio notificare de la Facultăţi legate de existenţa unor sancţiuni. Dacă vom primi, vom aduce modificările necesare. Oricum, contractele de studii au fost vizare de departamentul juridic şi au fost puse la dispoziţia studenţilor, înainte de la le semne. Nu am avut nicio sesizare din partea lor", a susţinut Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.    

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite