Proiecţie specială la TIFF 2012: „Nunta de piatră“ a lui Dan Piţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TIFF 2011
TIFF 2011

Filmul „Nunta de piatră", regizat de Mircea Veroiu şi Dan Piţa, unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, împlineşte anul acesta 40 de ani şi va fi proiectat special la TIFF 2012.

La patru decenii de la apariția filmului, TIFF îi va aduce în faţa clujenilor pe unii dintre membrii echipei care au turnat filmul „Nunta de piatră". Pelicula va putea fi văzută într-o proiecţie specială în prezenţa regizorului Dan Piţa, care a primit Premiul pentru întreaga carieră la ediţia din 2009 a TIFF, dar şi a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian și a actorului Mircea Diaconu. Spectatorii vor afla povestea din spatele „Nuntei de piatră", considerate una dintre cele mai bune producţii româneşti de film, chiar de la realizatorii ei.

Tot la TIFF va fi proiectat și un documentar numit „Memoria de piatră“ în care s-a revenit în locurile prin care trecuse echipa de filmare a lui Dan Piţa în urmă cu aproape 40 de ani. Documentarul este semnat Iosif Demian. O expoziție de autor Helmut Stürmer, cu elemente de decor și imagini care cuprind 40 de ani de excelență în scenografia de teatru și film, va întregi evenimentul special dedicat filmului regizat de Piţa.

„Nunta de piatră" se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor", stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, şi a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.  Pelicula, elogiată de critică pentru sobrietate și puterea de esențializare, a fost selecționată la Festivalul de la Cannes, în „Semaine de la Critique", în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tânărului Creator/Opera Prima oferit regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu de către Asociația Cineaștilor din România (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuță), Premiul pentru arta cinematografică și pentru rol feminin (Bălănuță) la Festivalul de la Ciudad de Panama, în 1974.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 - 10 iunie la Cluj, și între 13 - 17 iunie, la Sibiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite