Profesorul Hâncu şi Primăria vor să scoată „Eugenia“ din meniul grădiniţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Eugenii"
"Eugenii"

O echipă de medici şi reprezentanţi ai Primăriei vor verifica toate cantinele gradiniţelor din oraş, pentru a vedea ce primesc, efectiv, de mâncare, copiii. Campania va avea ca final interzicerea grădiniţelor de a cumpăra alimente nesănătoase şi editarea unui ghid de nutriţie şi sănătate.

Iniţiativa este susţinută de diabetologul Nicolae Hâncu, specialist în bolile de nutriţie şi a pornit de la un studiu al Primăriei. „La noi vin copii cu boli de nutriţie, obezi, iar când îi întreb pe părinţi ce mânâncă la şcoală sau la grădiniţă copiii, spun <Eugenia> sau <napolitane>“, a spus profesorul Nicolae Hâncu, prezent la lansarea programului de monitorizare ai cantinelor grădiniţelor.

Totul a pornit de la un studiu realizat de Primăria Cluj-Napoca, prin medicii şcolari pe care i-a preluat în subordine. Potrivit acestui studiu făcut pe baza raportărilor medicilor în primăvara acestui an, a crescut numărul copiilor clujeni care suferă de boli de metabolism. „Potrivit acestui studiu, numărul acestor copii este peste media normală indicată de medicii de familie“, a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Aceasta a declarat că, uneori, grădiniţele nu ar respecta întru totul meniul conceput teoretic. „Meniul pe hârtie e una, dar pot apărea suprize ca în farfurie copiii să primească altceva asemănător. De exemplu, în mendiu să scrie şuncă, iar copiii să mănânce salam sau să scrie brânzoică, dar pimesc foietaj făcut cu margarină“, a mai spus Oana Buzatu.



Această monitorizare va avea o dublă finalitate. În primul rând, le vor fi interzise grădiniţelor să cumpere anumite tipuri de alimente, considerate nesănătoase de către specialişti. Apoi va fi realizat şi un ghid de alimentaţie sănătoasă care va conţine şi elemente de educaţie antifumat, educaţie sexuală şi sănătatea somnului.

IIniţiativa este, potrivit autorităţilor locale, o premieră naţională. Aceasta ar putea fi extinsă şi în alte judeţe.
„Este un câştig şi pe termen lung să ne educam copiii să fie conştienţi de ceea ce mănâncă, să evite chiar ei alimentele nesănătoase şi să le ceară părinţilor aşa ceva“, a declarat primarul Sorin Apostu despre iniţiativa lansată astăzi.

Profesorul Nicolae Hâncu şi primarul Sorin Apostu, la lansarea monitorizării
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite