Produsele tradiţionale româneşti, degustate la... o poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Zetea toarnă în pahare ţuica ce îi poartă numele
Silviu Zetea toarnă în pahare ţuica ce îi poartă numele

Bucatele tradiţionale româneşti, ţuica, brânza, slănina, se vând mai bine dacă sunt însoţite de poveşti. Ideea a fost pusă în practică de cei cinci producători de la „Coşul Ţărănesc".

Cooperativa Agricolă de Vânzare „Coşul Ţărănesc", deschisă în această vară, şi Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni au demarat, ieri, o iniţiativă ingenioasă: promovarea produselor tradiţionale cu ajutorul unor prezentări, în care clienţii să afle poveştile din spatele acestora. Membrii acestei cooperative, toţi producători de bucate ţărăneşti certificate ecologic, au plecat de la ideea că nu e suficient să deschizi un magazin, cum e „Coşul Ţărănesc" (aflat pe strada Uzinei Electrice 1 A, vis-a-vis de Cluj Arena), unde să expui produse, ci trebuie să le oferi oamenilor şi povestea acelor bucate.

„Trebuie să-i vinzi omului şi o poveste, nu doar un produs. Coşul Ţărănesc e un magazin-vitrină unde lumea vine şi comunică. Acum ne formăm clientela şi vrem să depăşim ideea de vânzare a unei mărfi. Noi vrem să vindem nu doar produse, ci şi poveştile din spatele acestora", afirmă coordonatorul cooperativei, conferenţiarul Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Astfel, în fiecare luni din săptămână, până pe 19 decembrie, se vor organiza degustări de produse tradiţionale, la care vor participa şi producătorii care vor spune poveştile din spatele acestora.

Prima povestea: ţuica de Zetea

Seria poveştilor „Coşului Ţărănesc" a deschis-o ţuica de Zetea, marcă înregistrată, dar şi medaliată cu argint la un concurs de la Bruxelles. Cel care a spus-o a fost chiar producătorul ei, care a făcut din pălincă brand de lux, Silviu Zetea. Deşi afacerea sătmăreanului a trecut de vârsta majoratului, având peste 20 de ani, povestea pălincii Zetea a început acum 100 de ani, cu pălincăria rudimentară a bunicului acestuia, Ioan Zetea, situată într-un loc uitat de lume numit „Pe Groapă".

„Făcând abstracţie că e o băutură, ţuica e un aliment, un produs tradiţional care se găseşte pe masa românilor de sute de ani însoţindu-l în momentele importante din viaţa sa, botez, nuntă ş.a.m.d. Acum 20 de ani, i-am dat ţuicii numele meu, iar azi e cunoscută în toată ţara şi medaliată la Bruxelles. Să faci pălincă e ca şi când ai repeta un ritual mistic moştenit din moşi-strămoşi", afirmă producătorul.

Sfaturi despre cum se bea ţuica le-a oferit celor prezenţi somelierul Sergiu Nedelea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite