Producţia industrială a Clujului a crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui comunicat de presă remis de către Direcţia Regională de Statistică Cluj, în primele şase luni din acest an producţia industrială este mai mare cu 22,8 % comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009. Cifra de afaceri din industrie în primele şase luni ale anului 2010 a fost cu 128,9% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă remis de către Direcţia Regională de Statistică Cluj, în primele şase luni din acest an producţia industrială este mai mare cu 22,8 % comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009. Cifra de afaceri din industrie în primele şase luni ale anului 2010 a fost cu 128,9% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Totodată, în luna iunie 2010 producţia industrială a crescut cu 46,5% faţă de aceeaşi lună din 2009.

Activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj, în perioada ianuarie – aprilie se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare de 613,3 milioane euro şi a unor importuri care însumează 748,8 milioane euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, exportul a crescut cu 54,6%, iar importul cu 36,9 %.

Toate privirile se îndreaptă spre Nokia

Experţii în domeniu consideră însă că aceste creşteri spectaculoase sunt date de ponderea mică pe care industria o ocupă la nivel de judeţ, dar şi de faptul că există unul, cel mult doi actori pe piaţă care o duc bine în această perioadă.

Specialiştii susţin că principalul „vinovat“ pentru creşterea producţiei industriale este fabrica Nokia, de la Jucu, care este al doilea exportator din România, după Dacia, după cum arată un studiu al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români.  Conform „Ziarului Financiar“, Nokia Cluj a avut în 2009 un profit de 37 de milioane de euro, de trei ori mai mare decât în 2008. Surse din mediul de afaceri relevă faptul că, la nivelul judeţului Cluj, Nokia deţine mai bine de jumătate din valoarea producţiei industriale. „Este vorba de o conjunctură care a dat naştere acestor cifre, personal cred că în judeţul Cluj un rol foarte important îl are compania de telefonie mobilă Nokia în întreaga ecuaţie”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

Creşterea nu s-a văzut pe piaţa muncii

Pe piaţa muncii aceste transformări nu au fost vizibile întrucât nu a apărut un număr semnificativ de noi locuri de muncă în industrie. „În această perioadă nu s-au creat locuri noi de muncă, angajările au fost făcute prin înlocuire de personal”, a declarat Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj.

„Trebuie să vedem cât de relevantă este industria pentru economia judeţului nostru. Pentru că producţia industrială să prea poate să aibă o pondere mai mică decât serviciile, de exemplu, care aduc venituri importante. În funcţie de asta putem deduce care este impactul real al acestei creşteri. Personal, presupun că această creştere pe industrie este acoperită de scăderile din restul domeniilor”, a declarat omul de afaceri Iosif Pop. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite