Cum a compromis o contabilă din Cluj relaţia dintre UE şi Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmina Druţă rămâne în continuare în arest preventiv, după decizia Curţii de Apel
Cosmina Druţă rămâne în continuare în arest preventiv, după decizia Curţii de Apel

Cosmina Druţă, contabila care a sustras circa 2 milioane de euro de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, a pus în pericol reputaţia instituţiei în raport cu UE, dar şi existenţa acesteia, susţin procurorii DNA.

Curtea de Apel Cluj a respins, ieri, recursul formulat de avocata Cosminei Druţă la măsura arestării preventive luată vinerea trecută de Tribunal. Clujeanca este acuzată de procurorii DNA că ar fi falsificat ordine de plată în baza cărora suma de 1,8 milioane de euro a fost transferată din contul celor două instituții la care era contabilă, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) și Institutul Regional pentru Cercetare Educație și Transfer Tehnologic (IRCETT - o entitate înfiinţată şi coordonată de ADRNV), în contul firmei sale, Vangher SRL. Înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, toate în formă continuată, sunt infracţiunile trecute în contul femeii.

ADRNV, în pericol

Procurorul care a instrumentatcazul a susţinut în motivarea soluţiei de rămânere în arest a Cosminei Druţă că acţiunile acesteia pun în pericol chiar existenţa Agenţiei.

Contabila de la ADRNV a rezistat doar trei săptămâni în concediu maternal fără să fure

„Fapta de înşelăciune (...) este de natură nu numai să prejudicieze buna reputaţie a instituţiei care desfăşoară activităţi de utilitate publică, în speţă ADRNV, atât în raporturile cu reprezentanţii Uniunii Europene, cât şi în raporturile cu beneficiarii de proiecte provenite din fonduri europene, dar a condus, practic, la punerea în pericol a desfăşurării activităţii unităţii în cauză, punându-se problema desfinţării Agenţiei".

Contabila de la ADRNV rămâne în arest

În plus, procurorii arată că în perioada ianuarie 2011 - iulie 2012, contabila nu a plătit sau a plătit în foarte mică măsură CAS-urile (contribuţiile la asigurările de sănătate). Directorul ADRNV, Claudiu Coşier, a susţinut că afirmaţia procurorului este exagerată. „Există nişte probleme create de acţiunea contabilei, dar nu este pericolul de desfiinţare. Încercăm acum să reparăm daunele pe care ni le-a creat această doamnă", a detaliat Coşier.

Tun de 1,8 milioane de euro la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest

Avocatul apărării a arătat că femeia a recunoscut faptele şi că e conştientă de gravitatea acestora. „Inculpata este o tânără cu studii superioare, nu a mai avut probleme cu legea şi are o fetiţă de un an şi şapte luni, care duce cel mai greu povara acestei arestări". Luând cuvântul la finalul şedinţei, Cosmina Druţă a susţinut că va face toate demersurile pentru recuperarea prejudiciului.

A cumpărat 36 de imobile

Procurorul de caz a mai arătat că banii transferaţi ilegal în firma inculpatei au fost folosiţi pentru cumpărarea a 36 de apartamente (35 în comuna Floreşti şi unul în Cluj-Napoca).

Contabila ADRNV a fost arestată preventiv

Cu toate acestea, din declaraţia de impunere pe 2012, depusă la Primăria Floreşti în 10 iulie 2012, rezultă că societatea comercială Vangher mai deţine doar două apartamente şi un loc de parcare. Despre restul averii nu se ştie nimic.

Importanţa ADRNV

ADRNV are atribuţii importante în gestionarea unor proiecte de sute de milioane de euro de la UE.

ADRNV, cu imaginea compromisă în faţa UE. Procurorii DNA pun problema desfiinţării acesteia din cauza contabilei infractoare

Agenţia elaborează şi propune spre aprobare, strategia, planul şi programele de dezvoltare regională, precum şi planurile de gestionare a fondurilor europene; asigură realizarea programelor de dezvoltare regională şi a planurilor de gestionare a fondurilor; asigură şi răspunde, pe baza contractelor încheiate cu instituţiile naţionale, de implementarea, monitorizarea tehnică şi financiară şi controlul execuţiei proiectelor finanţate de Uniunea Europeană.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite