Cluj: Problema minorităţilor comentată de debaterii ardeleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Problema minorităţilor comentată de debaterii ardeleni
Cluj: Problema minorităţilor comentată de debaterii ardeleni

60 de reprezentanţi ai cluburilor de dezbateri de elevi de liceu din Transilvania, din oraşe precum Turda, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sfîntu Gheorghe, Braşov, Oradea, Tîrgu-Mureş s-au întrecut timp de o săptămână în arta persuasinii în cadrul concursului regional „Ion Raţiu”.

În finala competiţiei au intrat azi două echipe, cele din Cluj-Napoca şi Sfântul Gheorghe. Echipele care participă în finală s-au calificat în rundele preliminare dezbătând pe tema introducerii în trunchiul comun şcolar a unui curs de istoria şi cultura minorităţii preponderente în zonă.

„Debate-ul este una din modalităţile esenţiale de educare a elevilor din liceu, în spiritul valorilor de bază ale democraţiei, prin care se numără toleranţa şi respectul reciproc faţă de minorităţi”, a declarat Sînziana Jurău, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Transilvania.

Debaterii elevi, viitori avocaţi de succes

Cel mai bun orator va primi ca premiu oportunitatea de a asista o echipa de avocaţi litiganţi la o serie de înfăţişări în şedinţa publică în cadrul instanţelor de judecată clujene. „Mulţi dintre elevii-campioni la debate ajung ulterior avocaţi de succes. Astfel, au ocazia de a intra  în contact direct cu desfăşurarea pe viu a unei şedinte de judecată, dar mai ales cu modul în care avocaţii pledează şi interacţionează cu instanţa pentru a prezenta şi argumenta opiniile lor”, a precizat Jurău.
Echipa câştigătoare va reprezenta Transilvania la concursul naţional, care se va desfăşura în luna septembrie la Sfântu Gheorghe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite