Primul transplant renal din ţară asistat de roboţi are loc la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientele au intrat optimiste la operaţie în speranţa că roboţii le vor schimba viaţa
Pacientele au intrat optimiste la operaţie în speranţa că roboţii le vor schimba viaţa

Roboţii încep să îşi facă tot mai simţită prezenţa în lumea medicală clujeană. După intervenţii în premieră la aparatul renal, făcute la sfârşitul anului trecut, astăzi Robotul Da Vinci a fost folosit la efectuarea a două operaţii de transplant de rinichi.

Prima operaţie a început în această dimineaţă la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) din Cluj, sub comanda unei echipe formată din specialişti spanioli.

O femeie şi-a donat un rinichi norei sale, aflată în insuficienţă renală de anul trecut. Mariana Meteţ, în vârstă de 56 de ani, din Petroşani, ne-a declarat că îi face cadou cu mult drag rinichiul norei sale, Irina Meteţ, de 31 de ani. Robotul Da Vinci, un aparat complex cu patru braţe, a prelevat organul fără probleme. Potrivit Mariei Meteţ, s-a oferit şi băiatul ei să-i dea soţiei unul din rinichi.


Următorul cuplu programat la transplant au fost Iulia Anton, de 14 ani, şi mama ei Mariana Anton de 35 de ani din Iaşi. Femeia ne-a declarat că fetiţa are insuficienţă renală de 7 ani. „Rinichiul este şansa fetiţei mele să îşi reia pasiunea pentru muzică şi balet”, spune Maria Anton. Oricum, Iulia este premianta clasei, în ciuda programului infernal de dializă, care se suprapune peste orele de şcoală.


Recuperare rapidă


Medicii străini prezenţi la Cluj au afirmat că operaţiile cu roboţi sunt mult mai sigure şi mai bune pentru pacienţi. Alberto Breda, medic la Centrul Medical al Universităţii California din Los Angeles a explicat că intervenţiile cu ajutorul roboţilor prezintă mai multe avantaje faţă de operaţiile clasice, pentru că precizia operaţiei este mai bună, iar pierderea de sânge este mai mică.

Medicul Luis Gausa, de la Institutul Puigvert din Barcelona a spus că recuperarea pacienţilor este mai bună, ceea ce permite externarea lor mai rapidă.


Robotul de la IUTR a operat pentru prima oară înainte de Crăciun, efectuând îndepărtarea unei glande suprarenale bolnave. „Pacienta a plecat a doua zi acasă”, a spus Lucan. Acesta consideră că în ciuda unor costuri superioare faţă de operaţiile clasice, ajungând până la 10.000 de lei, operaţiile cu roboţi ar fi de preferat.


Clujul mai are un robot din aceeaşi generaţie, la Spitalul Municipal, în valoare de două milioane euro. Acesta a fost inaugurat la sfârşitul anului trecut, sub îndrumarea urologului Ioan Coman şi a efectuat mai multe operaţii.


Astfel de roboţi sunt operaţi de la distanţă, cu ajutorul unui monitor şi al mai multor comenzi acţionate manual de chirurg.
Irina Meteţ, Iulia Anton, Mariana Anton şi Mariana Meteţ, sunt cele două cupluri donator-primitor care au fost operate astăzi cu ajutorul robotului Da Vinci.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite