Primul muzeu din ţară înfiinţat pe baza unui program ştiinţific a intrat în era digitală. Fă-i turul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din Cluj, a intrat în era digitală. Cei care vor să vadă picturile din Biserica de lemn din Cizer, să intre „virtual“ într-o gospodărie din Geaca sau să vadă cum arătau tacâmurile dintr-o casă din Galda de Sus pot s-o facă printr-un simplu click. Muzeul clujean a fost primul din ţară înfiinţat pe baza unui program ştiinţific. 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a finalizat proiectul „Facilităţi moderne de acces la valorile multiculturalismului şi diversităţii culturale", obiectiv finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Concret este vorba despre modernizarea paginii web a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a fost dotată cu opţiunea de realizarea a unei vizite virtuale la cele mai importante obiective ale muzeului. Fă un tur virtual dând click aici. De asemenea, s-au amenajat patru infochioşcuri la secţia Muzeului din centrul oraşului, de unde se poate face, de asemenea, acest tur virtual pentru a se uşura accesul la informaţie al persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Imaginile panoramice realizate în cadrul proiectului pot fi vizionate atât prin intermediul website-ului muzeului, cât şi prin infochioşcurile amplasate la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21. În cadrul unei secţiuni speciale, aflate în curs de extindere, publicul are acces la imagini panoramice ale unor obiective culturale importante din municipiul Cluj-Napoca. „Proiectul a costat 36.000 de lei şi spre deosebire de alte muzee din ţară care au astfel de tururi virtuale, noi am ales să punem imaginile la rezoluţie maximă, nu să le micşorăm“, a precizat directorul Muzeului, Tudore Sălăgean.

Singurul muzeu care funcţionează neîntretupt din 1922
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România, care şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, de la înfiinţare până în prezent. Această instituţie a adunat, în cele opt decenii de activitate, cu răbdare şi competenţă ştiinţifică, zeci de mii de mărturii ale civilizaţiei tradiţionale din spaţiul românesc, se arată în pagina de prezentare a muzeului.

Fundaţia principelui Carol

Iniţiativa înfiinţării muzeului aparţine Ministerului Artelor care, în 1920, pornind de la propunerile înaintate de Coriolan Petranu, inspectorul general al muzeelor în cadrul Consiliului Dirigent Român, a oferit suma de 600.000 lei pentru înfiinţarea unui muzeu etnografic la Cluj.  La 4 mai 1922 Fundaţia Culturală "Principele Carol" numeşte o comisie, formată din George Vâlsan, Sextil Puşcariu, Alexandru Lapedatu, Romulus Vuia şi George Oprescu care urma să facă propuneri în vederea constituirii Muzeului. Astfel, în iunie 1922, Comisia hotărăşte înfiinţarea imediată, la Cluj, a unui muzeu etnografic. Jaloanele programului ştiinţific, în baza căruia urma să funcţioneze Muzeul, au fost trasate în şedinţa din 22 iunie 1922. Acestea prevedeau ca Muzeul nou înfiinţat să cuprindă toate ramurile etnografiei, nu numai arta populară, să cerceteze, să adune, să păstreze şi să valorifice ştiinţific obiectele şi fenomenele culturii populare româneşti şi ale naţionalităţilor coabitante, să formeze un vast fond documentar, valorificat prin expoziţia pavilionară, prin secţia în aer liber şi, în principal, prin studii de specialitate.

Primul muzeu care are la bază un program ştiinţific
Înfiinţarea Muzeului Etnografic al Ardealului a marcat un moment important în istoria muzeografiei şi etnografiei româneşti, fiind primul muzeu care are la bază un program ştiinţific, ca urmare a unor campanii de cercetări, finalizate cu achiziţionarea unui număr impresionant de materiale etnografice (1.230 de obiecte şi 160 fotografii) care, organizate tematic, au constituit suportul primei expoziţii etnografice. Programul ştiinţific al muzeului a fost elaborat de cei mai de seamă specialişti ai vremii, cu serioase cunoştinţe, în cercetarea culturii populare şi în domeniul etnografiei.  La 1 ianuarie 1923, apreciind rezultatele acestor campanii de cercetare, Fundaţia Culturală "Principele Carol" numeşte, în funcţia de director al muzeului, pe profesorul Romulus Vuia, ale cărui idei fundamentale, elaborate în cartea sa "Muzeul Etnografic al Ardealului" constituie şi astăzi funcţiile esenţiale ale acestui muzeu, se mai arată pe pagina de prezentare a muzeului.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite