Primul ghid multicultural al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sociologul Gabor Adam a coordonat editarea ghidului
Sociologul Gabor Adam a coordonat editarea ghidului

Şapte trasee, în patru limbi, pentru o incursiune de câteva ore în istoria cetăţii de pe malul Someşului. „Bun venit în Cluj, oraşul unor multiple experienţe istorice şi culturale caracteriostice pentru Europa Centrală”, cu aceste cuvinte se deschide primul ghid multicultural al oraşului de sub Feleac.

Turnul Croitorilor a găzduit astăzi lansarea primului ghid multicultural al oraşului, tipărit în condiţii grafice de lux, cu o hartă şi recomandări pentru locuri de servit masa.


Redactarea lucrării nu a fost foarte simplă pentru autori. Gabor Adam, directorul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală (CRDE) ne-a declarat că, din motive economice, organizatorii au trebuit să restrângă lista obiectivelor de prezentat. „Am făcut un focus-grup cu istorici şi sociologi, ca să ajungem la o concluzie legată de ce scoatem afară”, a explicat Gabor Adam.


Filosofia lucrării nu este foarte complicată. Clujul este definit ca o experienţă multiculturală. Organizatorii recomandă parcurgerea traseelor pe jos. „Chiar şi pentru câteva ceasuri, puteţi astfel descoperi spiritul oraşului, oraşul medieval, burghez, universitar, ecumenic, cultural”, spune Gabor Adam. Celor care se opresc doar în centru, la o bere, nu li se recomandă acest ghid. Cei care vor să pătrundă însă spiritul oraşului au nevoie de doar câteva ore. „Cel mai bine se pretează pentru vizitatorii oraşului, participanţi la conferinţele organizate aici”, mai spune Gabor.


Traseu medieval, burghez şi universitar


În baza acestei filosofii au rezultat 70 de pagini, în format broşură, full color, cu recomandări în patru limbi - română, maghiară, germană şi engleză. Sunt recomandate şapte trasee, pornind de la centrul istoric, axat în jurul Bisericii Sfântul Mihail, care este şi cel mai important obiectiv prezentat. Cel de-al doilea traseu vizează clădirile din rezervaţia istorică, situată în perimetrul vechii cetăţi medievale, dominat fiind de Catedrala „Schimbarea la Faţă”.

Cel de-al treilea traseu vizează partea nordică a oraşului, care cuprinde gara şi Cetăţuia, pornind de la Muzeul Farmaciei. Alt traseu plimbă turiştii în zona verde a Parcului Central, începând de la Casa Matia Corvin. Urmează zona Clinicilor, cu Muzeul Etnografic apoi Cimitirul Central şi, în final, traseul axei est-vest, începând din zona industrială, ce a mai rămas, marcată de Fabrica de Pensule, până la Biserica „Calvaria”.

Fonduri centrale şi locale

Lucrarea a fost finanţată atât de Departamentul de Relaţii Interetnice al Guvernului, cât şi de Consiliul Local. „Este în trendul de multiculturalism, aprobat prin strategia de dezvoltare a municipiului”, ne-a spus şi consilierul local Mihai Sandu. Ghidul a fost editat într-un tiraj de 5000 de exemplare şi va fi oferit birourilor de informare turistică, municipalităţii şi muzeelor din oraş.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite