Primul caz de încercare de donare de organe trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Lung şi prietenul Emanuel Dreve au fost prinşi în flagrant în centrul oraşului
Sorin Lung şi prietenul Emanuel Dreve au fost prinşi în flagrant în centrul oraşului

Studentul care a încercat să-şi vândă ilegal un rinichi, pentru a face rost de bani ca să-şi ia un autoturism, a fost trimis în judecată şi riscă închisoarea.

Clujeanul Cristian Sorin Lung, student la Universitatea Tehnică a încercat în primăvară să-şi vândă un rinichi, prin anunţ la mica publicitate. Un ziarist de la Studioul de televiziune NCN a reuşit să-l intercepteze, iar tânărul a fost prins în flagrant în Parcul din Piaţa Ştefan cel Mare, în timp ce primea de la falsul cumpărător avansul de 1.000 de euro.


Lung mai trebuia să primească 12.000 de euro, pentru finalizarea tranzacţiei şi efectuarea operaţiei. Ziaristul a justificat necesitatea organului de transplantat pentru o rudă. Tânărul a pretins că deţine împreună cu un prieten, martorul Emanuel Dreve o firmă de închirieri de maşini şi că cu banii astfel obţinuţi dorea să-şi stingă un credit. Inculpatul le-a spus procurorilor că avea nevoie de bani, pentru a-şi achiziţiona un autoturism, cu care intenţiona să desfăşoare activitatea de taximetrie.


La termenul de joi, avocatul a cerut amânare, pretinzând problemele din familie ale clientului. Avocatul a mai anunţat instanţa că Dreve, asociatul lui Lung, martor la acţiunea de flagrant din luna aprilie, a decedat în urma unui accident de motocicletă.


Lung este primul caz trimis în judecată, după apariţia unei legi speciale, care reglementează transplanturile de organe. Legea nr 95 din 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii precizează condiţiile în care se pot efectua transplanturile de organe sau ţeusturi. Legiuitorul nu pedepseşte doar donarea de organe contra foloase materiale, ci şi publicitatea în scopul obţinerii de organe sau ţesuturi, sau pentru obţinerea unui profit material pentru sine. Aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite