Primele operaţii transmise 3 D din lume se fac la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru operaţii complexe efectuate la Spitalul Municipal din Cluj cu ajutorul robotului DaVinci sunt transmise 3D.  Transmisiunea live a intervenţiilor este premieră mondială, astfel că medicii pot să participe la operaţii din cealaltă cameră, prin intermediul imaginilor tridimensionale.

O echipă de medici din Italia, din cadrul Institutului European de Oncologie Milano, împreună cu doctori ai Spitalului Clinic Municipal Cluj, efectuează, astăzi şi mâine, mai multe intervenţii complicate, cu ajutorul robotului DaVinci. Noutatea absolută este aceea că operaţiile sunt urmărite din altă cameră, pe suport 3D, cu ajutorul ochelarilor speciali. În acest fel, cei peste 50 de medici cursanţi, care au venit din întreaga ţară,  dar şi din Serbia, Bulgaria, Turcia sau Republica Moldova, să înveţe despre chirurgia robotică, pot vedea până la ultimul detaliu cum decurge intervenţia. Pe parcursul celor două zile ale cursului de chirurgie laparoscopică şi robotică transmis 3D, cursanţii participă, simultan, şi la intervenţiile din blocul operator.

Patru vieţi de salvat

Primul pacient intrat în operaţie această dimineaţă este un bărbat de 55 de ani, ce suferă de cancer de prostată. „Este o persoană activă, atât profesional, cât şi fizic. Sperăm să-l punem pe picioare după operaţie”, a spus profesorul Ioan Coman, medicul urolog care a organizat evenimentul.

Pe lista de aşteptare stă un alt pacient, în vârstă de 13 ani, diagnosticat cu o malformaţie la rinichiul stâng. „Am puţine emoţii, şi cam atât. Abia aştept să ajung acasă, să pot dormi în patul meu”, spune Gabriel Dorobanţu, din Baia Mare.
Mâine vor fi operaţi alţi doi pacienţi, diagnosticaţi cu cancer genital şi cancer de rinichi.

Premieră mondială

Victor Matei Deliu este unul dintre medicii veniţi din Italia pentru a coordona echipa operatorie. Doctorul a plecat din Cluj-Napoca înainte de ’89, iar între timp a devenit unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi din Milano, fondator al Şcolii de robotică din oraşul italian. „Drumul până aici a fost destul de uşor. Am învăţat un model din SUA şi am încercat să ne perfecţionăm. Mă bucur că am reuşit această performanţă, de a transmite 3D cursanţilor, în premieră mondială. Robotul are capacitatea de a vedea stereoscopic, iar cursanţii văd la rândul lor imaginea cu ajutorul ochelarilor polarizanţi”, a explicat medicul Victor Matei Deliu.

După şapte luni de activitate în robotică, profesorul urolog Ioan Coman spune că, până acum, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca au fost realizate peste 70 de operaţii cu ajutorul robotului DaVinci, cel mai modern astfel de aparat apărut pe piaţă. Aparatura de transmisie 3D a fost adusă de medicii italieni, iar pentru două zile de închiriere, costă 10.000 de euro. Suma a fost, însă, sponsorizată de spitalul din Milano.

Costurile pentru o operaţie cu ajutorul robotului DaVinci ajung până la 2.000 de euro, explică profesorul Ioan Coman, însă acestea sunt suportate de Ministerul Sănătăţii, printr-un fond special, bani ce provin din taxa de viciu.

Record: splină de 20 de centimetri la o fetiţă de 12 ani

Robotul DaVinci a fost achiziţionat în urmă cu şapte luni de către Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, şi este al patrulea de acest fel din ţară. Acesta a costat aproape 2 milioane de euro, costuri în care a fost inclus şi instrumentarul necesar unui an. Performanţele tehnologice sunt recunoscute atât de medici, cât şi de către pacienţi. Spre exemplu, ieri, o fetiţă de numai 12 ani a fost operată cu ajutorul robotului de către medicul Nicolae Constantea. „Micuţa avea o splină neobişnuit de mare, de 20 de centimetri, în timp ce dimensiunile normale la vârsta ei sunt de 6-8 centimetri”, a explicat dr. Constantea. În urma operaţiei, fetiţa s-a ales cu două incizii aproape invizibile, iar peste o zi va fi externată.





Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite