Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, soţia acestuia şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Clujului, Sorin Apostu, a ajuns după gratii pentru luare de mită
Primarul Clujului, Sorin Apostu, a ajuns după gratii pentru luare de mită

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi, joi, în judecată pentru fapte de corupţie, de procurorii DNA Cluj, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit rechizitoriului, Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, fals şi primire de foloase necuvenite. Monica Apostu va fi judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Omul de afaceri Călin Stoia va fi judecat pentru dare de mită, spălare de bani şi fals, iar Aspazia Droniuc, pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: primarul Clujului rămâne după gratii

Pentru ce i-a dat Carrefour mită de peste 10.000 de euro primarului de Cluj?

EXCLUSIV Excursii de 50.000 de euro pentru primarul suspendat al Clujului

Din dosarul Apostu a mai fost disjuns un dosar în care sunt cercetaţi printre alţii arhitectul clujean Bogdan Petrina, Mustaffa Bekar (om de afaceri turc, asociat la KIAT SRL), Simion Mureşan, asociat la Electrogrup, Marin Stancu, liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, şi Ioan Ploscar, angajat al Primăriei Cluj Napoca pe funcţia de şofer al primarului. Cei în cauză sunt cercetaţi penal pentru diverse fapte de corupţie.

În sarcina lui Sorin Apostu s-au reţinut, potrivit site-ului DNA, „infracţiunile de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite".

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

În aceeaşi cauză s-a mai dispus trimitere în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale), şi Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Apostu Sorin, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 euro. Banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca). Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Apostu Sorin a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Apostu Monica Undina, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă.

Concret, în cursul anului 2010, inculpatul Apostu Sorin, în calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, a acceptat să primească, de la inculpatul Stoia Călin Mihai, administrator al SC Brantner Vereş, sume de bani disimulate printr-un contract de consultanţă fictiv încheiat la data de 2 aprilie 2010 între cabinetul de avocatură al inculpatei Apostu Monica şi SC Total Trading Company (firma administrată de Stoia Călin Mihai). În perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Apostu Sorin a primit, în 18 tranşe, suma totală de 262.560 lei, pentru ca, în schimb, să semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Vereş şi să asigure derularea ulterioară, fără incidente, a acestui contract, prin emiterea oricăror acte necesare. Pentru fiecare tranşă de bani a fost emisă câte o factură care evidenţia prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale, aceasta atât pentru disimularea adevăratei naturi a provenienţei banilor, dar şi pentru ascunderea infracţiunii de corupţie. Atât încheierea contractului de consultanţă, cât şi emiterea facturilor s-a făcut în înţelegere şi cu implicarea primarului Apostu Sorin.

De asemenea, inculpatul Apostu Sorin, în calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, a pretins de la inculpata Droniuc Aspazia remiterea unor foloase materiale necuvenite, lăsând-o să creadă că are influenţă pe lângă directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina să încheie, cu societatea inculpatei, poliţie de asigurare a parcului auto al regiei. În perioada mai 2009-septembrie 2011, Apostu Sorin a primit, în 21 de tranşe, suma totală de 274.330,54 lei, disimulată prin încheierea a două contracte de asistenţă juridică fictive între societatea SC Groupe Frarom (aparţinând lui Droniuc Aspazia) şi cabinetul de avocatură al inculpatei Apostu Monica Undina. Primarul Apostu Sorin le-a instigat pe Apostu Monica şi Droniuc Aspazia să încheie cele două contracte de asistenţă juridică şi să emită 21 de facturi fiscale, înscrisuri care evidenţiau prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale şi care erau menite să disimuleze adevărata natură a provenienţei banilor şi să ascundă infracţiunea de trafic de influenţă".

În rechizitoriu s-a mai reţinut că, după încheierea, la data de 28 iulie 2010, a contractului de delegare a serviciilor publice de salubrizare a municipiului Cluj Napoca cu SC Rosal SRL Bucureşti, contract încheiat de primar în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, acesta a primit de la reprezentanţii societăţii menţionate două carduri de alimentare cu carburanţi din care unul a fost utilizat ulterior, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011 de către inculpata Monica Apostu, care a alimentat autovehiculele proprietate personală cu carburanţi în valoare totală de 8.826,63 lei.

„În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Apostu Sorin, precum şi a sumei de 358.326,93 de lei aparţinând inculpatei Apostu Monica Undina", se mai arată în comunicatul DNA.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite