Primarul Apostu sfidează economia de piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la legumele şi fructele vândute în pieţele administrate de Primărie vor fi reglementate mâine, de consilierii locali. Potrivit primarului Sorin Apostu, acesta nu ar trebui să depăşească dublul preţurilor de la Centrul Agro Transilvania.

Consiliul Local Cluj-Napoca va vota în şedinţa de mâine o reglementare prin care preţurile în pieţele administrate de municipalitate, respectiv Hermes, Flora, Zorilor, şi viitoarele pieţe IRA şi Griogorescu, nu vor putea fi mai mari decât dublul preţurilor de la Centrul Agro Transilvania. Primarul Sorin Apostu consideră că între comercianţii din aceste pieţe există înţelegeri tacite, iar diferenţa de preţ este chiar de cinci ori mai mare. „Oricine merge în piaţă poate vedea că produsele de sezon se comercializează la preţuri identice sau care variază în limite extrem de scăzute, ceea ce sugerează existenţa unor înţelegeri tacite între comercianţi în stabilirea preţurilor“, evidenţiază Sorin Apostu, într-un comunicat remis de Primăria Cluj-Napoca.

Citiţi la punctul 18 proiectul de Hotărâre de Consiliu Local!

În replică, vânzătorii sunt revoltaţi, susţinând că nu au condiţii optime de desfacere a mărfii, iar de multe ori lucrează în pierdere. Economiştii consideră măsura drept o intervenţie în regulile economiei de piaţă.

Amendaţi ca şoferii

Proiectul de hotărâre este iniţiativa primarului, iar în acesta se specifică şi sancţiuni. Dacă comercianţii nu vor respecta preţul de referinţă vor fi amendaţi cu 500 până la 1.000 de lei şi trei puncte de penalizare! La cinci puncte acumulate, aceştia îşi pierd dreptul de comercializare.

Scumpă, dar de calitate

Piaţa Flora din Mănăştur este considerată una dintre cele mai scumpe din oraş. O recunosc chiar şi cumpărătorii, care de multe ori vin, se uită la produsele de pe tarabe şi cumpără din altă parte. Totuşi, clienţii fideli preferă calitatea, chiar dacă preţurile sunt puţin mai ridicate. „Cumpăr de aici pentru că marfa e bună şi servirea este impecabilă”, spune Mircea Oanţă, pensionar.

Măsură comunistă

La aflarea veştii că preţurile vor fi reglementate de Primărie, vânzătorii au fost vădit revoltaţi. Nu au condiţii de desfacere a mărfii, pe care o vând pe o masă de un metru pătrat, în timp ce trei sferturi din piaţă este ocupată de producătorii agricoli, care lasă tarabele goale. „20 - 30% din marfă o aruncăm la gunoi“, spune unul dintre comercianţi, arătând un sac de fructe deteriorat în tomberon.

Pieţarii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi, iar măsura primarului Apostu li se pare una comunistă. „Nu este legal să baneze preţurile, acestea sunt stabilite de cerere şi ofertă. E ca pe vremea lui Ceauşescu“, spune un alt vânzător, care refuză să-şi divulge numele.
„Peţurile scad de la o zi la alta şi noi rămânem cu marfa din ziua anterioară pe masă“, spune un alt vânzător. Bărbatul poartă un şorţ portocaliu, iar drept protest faţă de măsura primarului l-a întors pe dos. Nimeni nu vine să ne consulte, să întrebe ce probleme avem“, completează o altă femeie.

Pieţele vizate de măsura Primăriei sunt Flora, Hermes, Zorilor, iar după ce vor fi amenajate, Piaţa Grigorescu şi Piaţa IRA.

„Din punct de vedere al economiei de piaţă, preţurile se stabilesc în funcţie de cerere şi ofertă. Printr-o astfel de intervenţie se încalcă principiul economiei de piaţă“, a declarat profesorul Partenie Dumbravă, din cadrul Facultăţii de Business a Universităţii „Babeş-Bolyai“.

În replică, reprezentanţii Primăriei susţin că pot face legea în pieţele administrate de municipalitate, chiar şi când e vorba de intervenţia la preţurile de vânzare. „Măsura se referă exclusiv la pieţele administrate de Primărie, făcute pe bani publici, unde poţi să reglementezi în ce formă vrei“, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite