Primăria Cluj-Napoca şi-a deschis un restaurant ”împinge tava”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurantul „Memo 10“ este, conform reprezentanţilor primăriei, primul din România deţinut de către o autoritate publică locală, care funcţionează pe piaţa liberă. Municipalitatea a inaugurat, astăzi, restaurantul de pe strada Memorandumului 10, realizat cu o investiţie de 400.000 de lei .

Primăria a investit 400.000 de lei pentru amenajarea noului restaurant, banii provenind din profitul obţinut de primărie din celelalte trei cantine ale primăriei. Jumătate din această sumă reprezintă doar dotările interioare.

Restaurantul-cantină este deschis tuturor clienţilor, indiferent de venituri, spun reprezentanţii primăriei. Cu toate acestea, preţurile felurilor de mâncare servite sunt mult mai mici decât cele practicate de alte unităţi de alimentaţie din zonă. De exemplu, cea mai scumpă ciorbă este cea de burtă, care costă 5,5 lei, pe când cel mai scump fel principal de mâncare, bab gulyas-ul, costă 7 lei. În meniu se găsesc şi preparate precum supa cremă de broccoli, care nu costă mai mult de 4 lei. „Meniul oferit de restaurant are specificul bucătăriei ardeleneşti, iar din punct de vedere al preţurilor, acestea sunt cu 10 până la 20% mai mici decât cele ale concurenţei, la aceleaşi servicii oferite“, menţionează reprezentanţii primăriei.



Profitul va merge la săraci

Potrivit primarului Sorin Apostu, veniturile obţinute din acest nou restaurant care ţine de Serviciul „Cantina socială şi pensiune“ al primăriei, vor fi folosite pentru hrana oamenilor nevoiaşi, care beneficiază de mese gratis. Beneficiază de o masă caldă zilnică un număr de 244 de familii (399 de porţii), la ”cantina săracilor” de pe strada Traian Vuia, care ţine de acelaşi serviciu al primăriei. În plus, alţi 160 de pensionari cu venituri de sub 125 de lei pe membru de familie beneficiază de abonamente la preţ redus, pentru a mânca la cantina primăriei de la strada Emile Zola. Pentru aceştia, meniul zilnic, cu trei feluri de mâncare, costă şapte lei.

Primaria deţine acum, trei cantine, una în cartierul Someşeni şi două în centru, dar şi un bufet, în incinta primăriei. „Până în 2009, cantinele sociale erau consumatoare de bani de la buget. Acum îşi acoperă cheltuielile. În 2010, veniturile lor au fost de 1,6 milioane de lei, cu 25% mai mari faţă de 2009“, a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

image



Noul restaurant are nouă angajaţi, 50 de locuri, şi funcţionează între orele 11 şi 18 în timpul săptămânii, în zilele lucrătoare, iar sâmbăta între 10 şi 14.
”Are avantaje şi dezavantaje. Avantajele sunt proziţia centrală şi preţurile mici. Dezavantaje ar fi că nu poţi să serveşti nici micul dejun, nici cina şi faptul că deocamdată nu ştim cum va fi atmosfera, dacă va fi înghesuială. Aş avea încredere în calitatea mâncării dacă l-aş vedea pe primar servind masa aici”, a declarat Ionuţ Gherman, un clujean de 31 de ani, intrat printre primii în noul restaurant, imediat după inaugurare.

image

Memorandului 10, loc cu tradiţie

Spaţiul de pe str. Memorandumului nr 10, unde de astăzi funcţionează restaurantul „Memo 10“ a fost, de-a lungul timpului folosit tot pentru alimentaţia public. Acolo a funcţionat Cofetăria Verde sau Cofetăria Silvia, aşa cum au cunsocut-o clujenii. Acum există două săli de mese, o sală cu linia de servire şi vestiare. Lucrările de reamenajare au adurat 4 luni şi au costat, în total, 400.000 de lei. În restaurant nu se va fuma şi nu se vor nu se vor servi băuturi alcoolice.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite