Primăria Cluj-Napoca nu va îndepărta plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga UPDATE: Primarul nu ştie care plăcuţă e amplasată ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Cluj-Napoca nu are de gând să îndepărteze plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei ar face parte din proiectul de restaurare a monumentului, avizat de reprezentanţii ministerului. În acest moment în faţa grupului statuar există două plăcuţe, iar proiectul prevedea una singură. Cea de-a două, cu textul lui Iorga, nu are ni

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, plăcuţa amplasată pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi dată jos, deşi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut acest lucru municipalităţii. Buzatu a explicat că, în proiectul de restaurare, pe care există ştampila şi semnătura reprezentanţilor Ministerului Culturii - beneciarul proiectului, este prevăzută o "placă de bronz cu inscripţie informativă". "Cred că ministrul Kelemen Hunor nu a fost informat complet şi corect, pentru că în proiect beneficiarul este Ministerul Culturii şi pe schiţă este clar prevăzută plăcuţa de bronz, iar proiectul este semnat şi stampilat de beneficiar", a spus Buzatu.

UPDATE 1: Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, a spus că nu ştie care din cele două plăcuţe amplasate acum pe grupul statuar e ilegală. Potrivit proiectului ar fi trebuit amplasată o singură plăcuţă, însă la faţa locului există două: una cu textul lui Iorga (cea care a declanşat întregul scandal, instalată abia luni) şi una cu explicaţia lucrării. Întrebat de reporterii „Adevărul de Seară” Cluj, care din cele două plăcuţe e amplasată ilegal, Apostu a spus că nu ştie. „Vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile şi să vă daţi seama care e ilegală“, a spus primarul.

Proiectul prevede o singură plăcuţă (vezi imaginea de mai jos), or în acest moment în faţa grupului statuar sunt două

image

UPDATE 2: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) transmite că proiectul grupului statuar Matia Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

"În proiectul avizat de CNMI (Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, n.r.), pus la dispoziţia noastră de proiectant, proiect care are ca beneficiar Primăria municipiului Cluj-Napoca, se prevede explicit că, după terminarea lucrărilor, în afara inscripţiei «Mathias Rex» care urma să fie montată pe piedestal, se va aşeza o singură placă de bronz la baza grupului statuar, între bordură şi postament, cu inscripţia: «Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902», inscripţia fiind repetată în limbile maghiară, germană şi engleză", transmite MCPN.

Totodată, este semnalat faptul că, în adresa Direcţiei tehnice a Primăriei către societatea Concefa din Sibiu, adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, şi care poartă semnătura primarului Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuţă, cu textul enunţat în proiect, "ceea ce dovedeşte că domnul primar cunoştea prevederile exprese ale proiectului".

"Prin urmare, alegaţiile purtătorului de cuvânt al primăriei nu au nicio bază. Montarea unei a doua plăcuţe în zona de protecţie a monumentului fără un aviz de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional este ilegală, în conformitate cu Legea 422/2001 (Legea monumentelor istorice, n.r.), iar solicitarea de a fi îndepărtată, adresată domnului primar Sorin Apostu, trebuie dusă la îndeplinire", mai transmite Biroul de presă al MCPN.

Ce spusese Oana Buzatu

Buzatu a menţionat că, în 12 august 2008, Primăria Cluj-Napoca a emis autorizaţia de construire 1237 pentru "executarea lucrărilor de construire pentru restaurare, reparaţii şi consolidare grup statuar Matei Corvin", iar principalele lucrări prevăzute în autorizaţie se referă la consolidarea structurii portante şi restaurarea arhitecturală şi artistică.

Proiectul autorizat a fost realizat de SC Utilitas SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, respectiv de Zsolt Szenasi, arhitect cu drept de semnătură.

"Pe partea de suport a grupului statuar (partea bordată de piatră cu movilă de pământ şi gazon), în planurile autorizate se prevede amplasarea unei «plăci de bronz cu inscripţie informativă». Placa de bronz montată la finalul săptămânii trecute de către constructorul care a realizat lucrarea conţine informaţii importante privind «povestea» statuii şi istoria sa în municipiul Cluj-Napoca", a spus Buzatu.

Potrivit sursei citate, pentru ridicarea statuii, s-a organizat un concurs în anul 1894. Pe macheta realizată de Janos Fadrusz, câştigătorul concursului, figura inscripţia "Mathias Rex". La Biblioteca Centrală Universitară - Colecţiile speciale, există o gravură anterioară ridicării statuii, cu inscripţia "Mathias Corvinus" (macheta statuii prezentate la expoziţia de la Paris din 1900).

Istoricul inscripţiilor

La dezvelirea statuii, în 1902, inscripţia era "Mathias Kiraly", având în plus şi stema Ungariei. În 1919, inscripţia a fost schimbată cu "Matei Corvinul" şi s-a eliminat stema Ungariei.

În 1932, s-a montat placa având citatul atribuit lui Nicolae Iorga, iar în 1940 inscripţia a fost demontată de administraţia românească în retragere. În 1940, inscripţia nouă era "Mathias Kiraliunk", având şi stema Ungariei. În 1945, inscripţia a fost schimbată de administraţia românească în "Mathias Rex".

În 30 noiembrie 1992, s-a încercat eliminarea cuvântului "Rex", dar s-a renunţat şi s-a amplasat placa pe care era redat citatul atribuit lui Iorga (lucrarea nu a fost autorizată şi a rămas aşa până când au început lucrările de restaurare).

Luni seară, în faţa grupului statuar a apărut o plăcuţă care reproduce citatul din Nicolae Iorga. Ca reacţie, Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să "îndepărteze neîntârziat" inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite