Cluj: Primăria a rămas datoare pentru tunelul pe sub centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Primăria a rămas datoare pentru tunelul pe sub centru
Cluj: Primăria a rămas datoare pentru tunelul pe sub centru

Proiectul abandonat al tunelului pe sub centrul oraşului s-a lăsat cu datorii neplătite către proiectanţii care şi-au început treaba. Studiul de fezabilitate pentru tunelul de sub centrul Clujului ar fi trebuit să coste 1,09 milioane de lei, preţ fără TVA.

Primăria Cluj-Napoca a abandonat proiectul tunelului subteran de aproape doi kilometri pe sub centrul istoric, însă firmele contractate pentru studiul de fezabilitate reclamă că nu a fost sistat contractul şi nu le-au fost plătite serviciile prestate deja. De asemenea, Primăria nu le-ar fi răspuns la hârtii oficiale de mai bine de două luni şi jumătate.

Primarul Sorin Apostu spunea la începutul acestui an că tunelul nu mai reprezenta o prioritate, cu atât mai mult cu cât proiectanţii nu au găsit o soluţie care să nu implice exproprieri şi demolări ale unor locuinţe de la intrarea în tunel. Variantele de proiect implicau demolarea a 16 imobile de pe strada Moţilor, de la intersecţia cu strada Clinicilor.

Nu le-au răspuns la hârtii

Adrian Iurcan, directorul general Arcadis TGH din Iaşi, firma asociată împreună cu Arcadis Gedas din Belgia la realizarea studiului de fezabilitate pentru tunel, spune că mai au de primit bani pentru ceea ce s-a făcut până în prezent.

„Am făcut doar studii topografice şi studii geotehnice, pentru care mai avem de primit ceva bani. Nu s-au făcut niciun fel de adaptări la acte şi am trimis două solicitări scrise la Primărie, la care nu am primit răspuns. Noi (Arcadis TGH - n.r.) am trimis o hârtie în urmă cu circa două luni şi jumătate, iar liderii de proiect, Arcadis Gedas din Belgia, au trimis în urmă cu o lună. Nu s-a primit niciun răspuns”, spune directorul firmei ieşene.

Acesta nu putut preciza despre ce sumă e vorba. Iurcan spune că toate sumele primite până în prezent au fost plătite către subcontractori pentru studiile topografice, respectiv cele geotehnice. El a adăugat că funcţionari din Primărie le-au spus doar verbal că proiectul nu mai este deocamdată o prioritate.

„Deocamdată, este în aer”

Arhitectul Sorin Scripcariu, arhitectul care a fost subcontractat de belgieni pentru realizarea planurilor urbanistice, spune că nici el nu şi-a primit banii. „Ce era stipulat în contract am finalizat parţial. Am făcut PUZ (Planul Urbanistic Zonal - n.r.) şi PUD (Planul Urbanistic de Detaliu - n.r.), dar nu s-a finalizat cu HCL (Hotărâre de Consiliu Local - n.r.)”, spune Scripcariu, care precizează că a semnat mai multe prelungiri de termene cu firma belgiană. „Deocamdată, este în aer. Aşteptăm cu drag o rezolvare”, a conchis arhitectul. Acesta nu a vrut să divulge suma pe care o are de primit.

Reprezentanţii Primăriei spun că până în prezent s-a realizat un studiu de prefazabilite, expertiza tehnica şi studiu geotehnic pentru acest proiect.

„În acest moment se face o analiză a indicatorilor rezultaţi în urma acestor studii. În ceea ce priveşte situaţia financiară, în cazul în care există debite, acestea se vor achita”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite