FOTO Primăria Cluj-Napoca, Meşterul Manole al împăduririlor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii au găsit în 2012, zona Bulevardului Muncii mai uscată decât anul precedent.
Voluntarii au găsit în 2012, zona Bulevardului Muncii mai uscată decât anul precedent.

Din 2009, municipalitatea clujeană plantează, în fiecare primăvară, mii de puieţi în zona Bulevardului Muncii. În ciuda faptului că împădurirea a costat 4.000 de euro, terenul este la fel de lipsit de vegetaţie ca în urmă cu trei ani.

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcţia Silvică Cluj, au demarat în urmă cu patru ani un proiect de împădurire în zona Bulevardului Muncii. În ultimii patru ani, dacă ţinem cont şi de anul acesta, Direcţia Silvică Cluj a livrat Primăriei peste 50.000 de puieţi în valoare de aproximativ 4.000 de euro, pentru a fi plantaţi.

Ciobanul e de vină

Începând din 2009, timp de o săptămână, funcţionari publici, jandarmi, sportivi, voluntari şi reprezentanţi ai companiilor private din Cluj au mers, pe rând, să planteze puieţi, în cadrul programului de împădurire a zonei bulevardului Muncii, demarat de Primăria Cluj-Napoca. De la primar, directori din Primărie până la pompieri sau cadre militare, toţi au lăsat pentru o zi munca obişnuită şi au trecut la sapă. După plantare, fiecare a imortalizat cum a putut mai bine momentul. După mai bine de patru ani, terenul din capătul Bulevardului Muncii este mai uscat şi mai gol decât era înainte de demararea proiectului.

Terenul pe care au fost plantaţi puieţii anul trecut au fost incendiat în 2012

Terenul pe care au fost plantaţi puieţii a fost incendiat în 2012

„Ştiţi care e necazul? În jur e un cioban cu oi pe care le duce la  păşunat şi acestea distrug puieţii plantaţi. Perimetrul ar fi trebuit împrejmuit, dar bineînţeles să faci acolo un gard costă prea mult", a declarat Ioan Morar, şeful Direcţiei Silvice Cluj. Acesta a mai precizat că durează în jur de şapte sau opt ani ca puieţii să ajungă să se prindă.

Terenul din capătul Bulevardului Muncii era mai verde în 2009 decât este în prezent

În 2009 terenul de la capătul Bulevardului Muncii era mai verde decât este în prezent

Potrivit şefului Ocolului Silvic Cluj, Viorel Apostoaie, de când a fost demarat programul de împădurire a Pădurii Tineretului, acum patru ani, s-au cheltuit aproximativ 4000 de euro cu cei peste 51.000 de puieţi livraţi către Primăria Cluj-Napoca.

Specialistul: „Nu s-a început cum trebuie"

„Altă folosinţă pentru acel teren nu avem decât să facem păduri. E o pernă de aer în plus. Lucrările de împădurire sunt grele şi nu s-a început cum trebuie. Terenul este foarte rău, dar nu se pretează la altceva, trebuie făcută o pădure acolo. Dacă toţi ciobanii din zonă îşi bagă oile acolo nu se face nimic. Este nevoie de gard", a precizat Apostoaie. „Dacă 50% din puieţi se prind e o reuşită. Există anumite zone în care s-au prins. De obicei, se pun specii rezistente la secetă. Estimez că în cinci-şase ani vom avea acolo o pădurice, că doar nu facem codru", a mai adăugat Apostoaie.

De la an la an terenul se usucă

Acţiunea de împădurire a continuat şi în 2012, Primaria municipiului Cluj-Napoca ca şi organizator, anunţând că în acest an se vor planta în total peste 10.000 de arbuşti, pe o suprafaţă de peste două hectare. „Acţiunea face parte din proiectul multianual al municipalităţii de a împăduri o zonă devegetalizată din partea industrială de nord a oraşului", a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca.

Fostul primar Sorin Apostu a participat în 2011 la acţiunea de împădurire

În 2011 fostul primar Sorin Apostu a participat la acţiunea de împădurire

Voluntarii care au ajuns şi anul acesta în zonă pentru acţiunea de împădurire au observat că puieţii plantaţi de trei ani au cam dispărut. Terenul a fost pe alocuri chiar incendiat şi este mai lipsit de vegetaţie decât în urmă cu trei ani. Potrivit Ocolului Silvic Cluj, focul este unul de suprafaţă, iar unele specii îşi revin. „Dă impresia că munca e în zadar, dar dacă se prind 10.000 de puieţi e un câştig", a mai precizat Viorel Apostoaie.

Primăria: 25% din puieţi se prind

Reprezentanţii Primăriei au apreciat că în fiecare an se prind până la 25 % din puieţii plantaţi şi că astfel de acţiuni vor continua. De asemenea, lucrătorii din cadrul Serviciului Spaţii Verzi au luat legătură cu ciobanii care îşi duc oile în acea zonă şi au primit asigurări că pe viitor aceştia vor avea grijă de puieţii plantaţi. „În ceea ce priveşte îngrădirea Pădurii Tineretului, nu vom face acest lucru pentru că este o chestiune de bun simţ de care trebuie să dea dovadă cei care-şi păstoresc animalele în zonă. Oricum, Pădurea Tineretului se extinde de la an la an, astfel că nu putem să o îngrădim", a precizat Iulia Perşa, de la Biroul Mass Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

„E anormal să te ţii de o chestie dacă vezi că nu dă roade"

Radu Mititean, directorul executiv al ONG-ului Clubul de Cicloturism Napoca, a susţinut că Primăria ar trebui să schimbe strategia. „E anormal să te ţii de o chestie dacă vezi că nu dă roade. Dacă terenul din zonă se vrea împădurit, cineva din cadrul Primăriei trebuie să facă proiecte şi studii, nu să planteze după ureche, numai pentru publicitate. Puieţii sunt o valoare, s-au consumat timp şi bani pentru acţiunile de plantare", a declarat Mititean.

Cât s-a plantat în 2009

Potrivit statisticilor Ocolului Silvic Cluj, pentru acţiunea de împădurire de la capătul Bulevardului Muncii, în anul 2009 au fost livraţi 12.500 de puieţi. Fotografia de atunci relevă că peisajul nu s-a schimbat radical, deşi între timp au mai fost plantaţi circa 40.000 de puieţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite