Prima clădire ”verde” din Cluj și cea mai înaltă construcție: Amera Tower

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de birouri Amera Tower de pe Calea Baciului este prima din Cluj certificată energetic de US Green Building Council. Primele construcții cu un certificat de acest gen au fost halele Nokia din Jucu. Amera Tower are 46 de metri și este, deocamdată, cea mai înaltă clădire din oraș.

Cea mai înaltă clădire din Cluj a primit recent certificatul LEED (Leradership in Energy and Environment Design) de la de US Green Building Council în urma unui demers de un an și jumătate, a anunțat prof. univ. Gheorghe Bodea, cel care a coordonat echipa pentru obținerea acestui certificat.

"Mai demult, o clădire era privită din prisma a trei elemente, arhitectură, structură și instalații. Astăzi însă, arhitectura este la bază, ca și căutare a frumosului, iar restul e tehnologie. Dacă vom înțelege acest lucru, atunci vom avea mai multe clădiri verzi", a afirmat inginerul Bodea.    

În lume sunt recunoscute doar trei mari certificări de eficiență energetică - LEED în SUA, DGNB în Germania și BREEAM în Marea Britanie. Certificarea LEED are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte şi patru trepte de clasificare: Certificat (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) şi Platinum (peste 80 puncte). Amera Tower a obținut 69 de puncte.

Clădirea are o eficiență energetică sporită și izolație dublă care contribuie la reducerea costurilor de climatizare. Toate sistemele adoptate duc la economii cum ar fi reducerea consumurilor de apă menajeră, a poluării luminoase, a consumurilor de energie în scopul climatizării spațiilor, a emisiilor poluante prin alternative viabile legate de transportul utilizatorilor clădirii.

Impozit cu 50% mai mic

Acest certificat de eficiență energetică le-a adus celor de la Amera Tower și o reducere de 50% din plata impozitului anual. "Certificatele verzi sunt obţinute de clădirile care prin design, construcţie şi operare au un consum mai mic de energie, emisii reduse de materiale poluante, folosesc materiale durabile şi asigură ventilaţia şi iluminatul natural al spaţiului interior.

Clădirile verzi folosesc soluţii moderne pentru izolaţii, contorizarea eficientă a consumurilor, instalaţii neconvenţionale pentru producerea energiei, sisteme de încălzire, de aer condiţionat, de tratare a aerului, de iluminat, de protecţie împotriva incendiilor, de securitate şi de control al accesului centralizate prin sisteme de management", se arată în nota de fundamentare a grupului de consilieri locali din partea UDMR care propuneau, în mai 2012, o reducere cu 50% a impozitului pe clădiri pentru acele imobile care dețin o certificare energetic oficială recunoscută la nivel mondial. Reducerea a fost adoptată prin hotărîre de Consiliu Local.

Dotări

Amera Tower este o clădire de birouri situată pe Calea Baciului, are 46 de metri înălțime și 11 etaje, 135 de locuri de parcare, supravegheată video. La parter se află un restaurant cu o capacitate de 150 de locuri, unde, potrivit informațiilor celor de la Amera Tower, prețul unui meniu este între 9 și 12 lei.

Tot la partea se află și o cafenea de 80 de locuri, care este singurul loc amenajat pentru fumători. Pe acoperiș este amenajată o terasă de 300 metri pătrați. Un chiriaș al acestei clădiri plătește 9 euro pe metru  pătrat pe lună, plus TVA. Clădirea are un generator propriu de 650 kVA pentru situații de urgență și poate suporta consumul pentru întreaga clădire, adică pentru calculatoare, iluminat, lifturi, sistemul de răcire. Imobilul are o suprafaţă construită de 8.973 metri pătrați.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite