Prezenţa obligatorie în clasa zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 5.500 de copii vor începe din toamnă şcoala în clasa pregătitoare. Inspectorii spun că nu se vor da note şi nici teste, însă se vor pune absenţe.

„Şcolile sunt pregătite să organizeze impecabil clasa pregătitoare. Părinţii vor fi informaţi", aşa şi-a început discursul inspectorul şcolar general din Cluj, Anca Hodorogea, deşi nu se cunosc încă detalii legate de cum se va face înscrierea, programa şcolară cu ceea ce vor învăţa copiii, dar nici valoarea sumelor ce vor fi alocate pentru achiziţia de mobilier şcolar.

Aproximativ 5.500 de copiii vor merge din toamnă la şcoală în clasa pregătitoare sau clasa zero, cum i se mai spune.

Cum se face înscrierea

Părinţii îi vor putea înscrie din data de 3 martie la şcoli, fără ca viitorii elevi să dea teste. Înscrierea se poate face fie la şcoala de circumscripţie la care este arondată locuinţa părinţilor, fie la acea şcoală pe care părinţele o consideră potrivită. Pentru ca părinţii să aibă răspuns la întrebările legate de clasa pregătitoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj spune că de azi este funcţională o linie telefonică gratuită - tel verde 0 800 816 264. „La acest număr va răspunde un inspector care va furniza toate informaţii pe care părinţii vor să le ştie", susţine Hodorogea.

Dacă copilul are 7 ani împliniţi până la data de 31 august 2012, el poate fi înscris în clasa I indiferent dacă a fost sau nu la grădiniţă. Dacă copilul are 6 ani împliniţi până la 31 august, el poate fi înscris fie în clasa pregătitoare, fie în clasa I la solicitarea în scris a părintelui. Dacă copilul împlineşte 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012, atunci părintele are două variante. Prima variantă este înscrierea în grupa mare la grădiniţă dacă părintele nu vrea să-l ducă încă la şcoală sau dacă specialiştii în dezvoltarea copilului recomandă înscrierea la grădiniţă. A doua variantă este înscrierea în clasa pregătitoare dacă părintele solicită aceasta şi specialiştii aprobă aceasta.

Directorii grădiniţelor din judeţ le vor da părinţilor o broşură cu informaţii.

Cine le predă

La clasele pregătitoare vor preda învăţătoare ce vor fi pregătite special pentru clasa zero în luna mai 2012. Învăţătoarea care va lua o clasă pregătitoare îi va duce pe micuţi până în clasa a IV-a inclusiv. „Copiii vor fi familiarizaţi cu cifrele, cu litele, vor socialize între ei. Aşteptăm să primi programa şcolară ca să ştim exact ce anume vor învăţa copiii", afirmă Anca Hodorogea.

Nu se vor da note şi nici teste de evaluare, însă nu este încurajat chiulul. De aceea, învăţătoarele vor pune absenţe. La finalul clasei pregătitoare se va face un raport de către învăţătoare. Din acel raport trebuie să reiasă care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale a copilului,dar şi cât de bine comunică.

Mobilier special

Nu se ştie nici câţi bani vor fi alocaţi pentru cheltuielile cu mobilierul pentru spaţiile unde se vor desfăşura orele de curs întrucât abia a fost aprobat bugetul pe 2012, afirmă inspectorul şcolar general. „Clasele pregătitoare vor avea un mobilier mixt, între grădiniţă şi şcoală. În acele spaţii nu vor face ore alte clase", explică Hodorogea. Se estimează că în unele şcoli unde vor fi înfiinţate clase zero, elevii din ciclul primar să înveţe în schimburi, de dimineaţă şi de după-amiază.

Inspectorul şcolar general a mai afirmat că deşi grupa pregătitoare dispare de la grădiniţe nu vor fi reduceri de personal.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite