Preşedintele Ungariei se află într-o vizită privată la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ungariei, Pál Schmitt, a sosit în această după-amiază, într-o vizită privată la Cluj-Napoca. Acesta s-a întâlnit cu prefectul oraşului, Florin Stamatian, cu care a discutat şi problema plăcuţei de la statuia lui Matia Corvin.

Cei doi au discutat cu uşile închise vreo 20 de minute după care preşedintele a plecat pentru a lua parte la slujba oficiată la Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail", iar mai târziu, la un concert în centru. „Preşedintele mi-a spus că a venit într-o vizită privată, nu una oficială, şi că va participa la Congresul Internaţional de Hungarologie", a declarat prefectul la sfârşitul întrevederii cu şeful de stat. Florin Stamatian a mai afirmat că s-a discutat despre scandalul iscat de plăcuţa de la baza statuii lui Matia Corvin. „I-am spus preşedintelui Ungariei că plăcuţa e un element de discordie minor şi fals", adaugă prefectul.

Acesta a comparat conflictul cu dărâmarea statuilor lui Lenin din Cluj la Revoluţie. Stamatian a mai declarat că, în 1920, când populaţia a vrut să-l dea jos pe Matia Corvin, Nicolae Iorga, un diplomat roman, a fost cel care a găsit o soluţie: amplasarea unei plăcuţe. „Simbolul Clujului rămâne statuia lui Matia Corvin. Acesta e un personaj care aparţine ambelor popoare", adaugă prefectul.

Stamatian i-a făcut cadou preşedintelui o carte despre Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite