Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj cere demisia ministrului Transporturilor: „Este un incompetent!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a cerut, miercuri, demisia ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, şi l-a acuzat de incompetenţă, exprimându-şi nemulţumirea faţă de decizia acestuia de a exlude Clujul în favoarea Mureşului din reţeaua de transport transeuropean.

Alin Tişe a luat în discuţie, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, problemele generate de neincluderea municipiului Cluj-Napoca în reţeaua prioritară CORE a programului european de transport TEN-T.

Preşedintele CJ a prezentat faptul că, în data de 27 martie, la Bruxelles, în şedinţa Consiliului pentru Transport, a fost revizuită Reţeaua de Transport TEN-T. Atunci s-a stabilit includerea municipiului Târgu-Mureş în CORE Network (reţeaua prioritară) a reţelei TEN-T pentru sectorul de transport rutier şi feroviar. În aceste condiţii Clujul rămâne în continuare inclusă în CORE doar cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, fără partea de rutier şi feroviar, unde se regăseşte în reteaua secundară.

Prin CORE se asigură fondurile europene pentru dezvoltare şi prioritate la dezvoltare. Potrivit lui Tişe, prin această decizie va fi afectată dezvoltarea transportului intermodal al Clujului, deoarece fondurile se stabilesc până în anul 2030. „Fără o reţea rutieră şi feroviară pe măsură, în timp, inclusiv Aeroportul va avea de suferit, datorită ieşirii din sistemul intermodal integrat de transport", a declarat Alin Tişe.

Alin Tişe s-a declarat „stupefiat" de decizia ministrului Transporturilor. „Sunt stupefiat că ministrul şi-a permis, fără explicaţii sau vreo consultare, să decidă că Mureşul este potrivit să fie prins în reţeaua transeuropeană de transport rutier şi feroviar, iar Clujul nu. Consider că ministrul Nazare ar trebui să demisioneze, este un incompetent, iar eu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cer public acest lucru!", a spus Tişe.

Decizia nu este încă definitivă. Noile reglementări au trecut doar de Consiliul pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie, urmând a fi trecute prin aprobarea Parlamentului European. În aceste condiţii, Alin Tişe a precizat că va demara o acţiune de lobby pe lângă europarlamentarii români pentru susţinerea includerii Clujului în reţeaua principală a TEN-T şi pentru sistemul feroviar şi rutier. În acest demers va insista pe rolul şi dinamica Clujului în această parte a ţării, fiind un judeţ de referinţă în Regiunea de Nord-Vest, prin care se face legătura României cu Europa Centrală şi de Vest. Totodată se va solicita Ministerului Trasporturilor ca la o viitoare actualizare a acestei reţele să fie inclus şi Clujul în reţeaua principală pe toate sectoarele de transport.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite