Preotul Valentin Fotescu, despre ce se întâmplă în biserica din Bonţ: „A deschide Cartea e o boală!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul dezbătut de „Adevărul" despre preotul ortodox din Bonţ, Petru Budean, care le „deschide Cartea" credincioşilor care apelează, de ani de zile, la ajutorul său, a stârnit controverse în rândul cititorilor, precum şi în cel al feţelor bisericeşti.

Preotul ortodox Valentin Fotescu este de părere că a „deschide Cartea" este nu numai un păcat şi o practică neacceptată de Biserica Ortodoxă, ci chiar o „boală, ceva patologic". „Personal, am cunoscut mai mulţi preoţi ortodocşi care practicau acest ritual. Le-am explicat că nu e bine ceea ce fac. Unii au continuat, neţinând cont de sfatul meu. Alţii, puţini la număr, au întrerupt o vreme această practică, dar, în cele din urmă, au revenit la ea şi au deschis Cartea până la sfârşitul vieţii lor. E ceva patologic, e o boală de care se scapă greu", arată părintele Valentin Fotescu.

Potrivit preotului Fotescu, Biserica Ortodoxă permite într-un singur caz deschiderea Evangheliei. „Acest lucru se întâmplă în timpul Sfântului Maslu, când preoţii se roagă pentru un om bolnav. Ei, bine, omul bolnav sărută, atunci, Sfânta Evanghelie şi o deschide. Preotul care oficiază slujba citeşte cu glas tare rugăciunea din paginile unde bolnavul a deschis Evanghelia", explică Valentin Fotescu.

Preot de ţară ca în Dosarele X: "deschide Cartea", spune că îl vede pe Satana, face vrăji şi ghiceşte trecutul şi viitorul

„Le-am cerut de nenumărate ori preoţilor care deschideau Cartea să-mi arate temeiul biblic în baza căruia practică acest ritual. Nu mi-au putut demonstra că ceea ce fac este prevăzut de Sfânta Scriptură", spune preotul Fotescu, slujitor al lui Dumnezeu în Biserica Ortodoxă „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

„Pe Dumnezeu nu-l poţi înşela!"

Valentin Fotescu spune că niciun om care năzuieşte să ajungă preot nu învaţă aşa ceva la Seminar. „Am făcut o facultate, mi-am dat doctoratul. Niciodată nu am fost învăţat să deschid Cartea, cum se spune, nici să interpretez pasaje din paginile unde s-a deschis Sfânta Evanghelie. Este o escrocherie, o boală şi nu are a face cu nimic sfânt!", adaugă preotul. Acesta este de părere că ar trebui să se ia măsuri drastice împotriva preoţilor care practică asemenea obiceiuri. „Depinde de episcop şi de comisiile disciplinare. Dar este o practică păcătoasă, care trebuie stopată", mai spune Valentin Fotescu. „Da, există preoţi care dobândesc, în timpul vieţii, într-un mod natural şi interacţionând cu oamenii, nişte valenţe care le permit să prevadă anumite lucruri. Dar nici măcar atunci nu au voie să le transmită aceste lucruri credincioşilor", încheie Valentin Fotescu.

Ce se întâmplă când preotul "deschide Cartea"

Contactat de reporterii Zece TV, preotul Petru Budean din localitatea clujeană Bonţ a negat că ar „deschide Cartea“ şi a declarat că nu face altceva decât să-i ajute pe credincioşii care apelează la el de ani de zile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite