Preoţi din New York slujesc în engleză la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terri Luper Church şi Michael Church şi-au lăsat bisericile din SUA pentru a oficia în oraşul de pe Someş primul serviciu săptământal în limba engleză. Majoritatea celor ce participă la slujbele de la Biserica Evanghelică Luterană sunt fie studenţi străini, fie angajaţi ai unor multinaţionale. Printre aceştia se numără şi baschetbalistul de la U Mobitelco Rob Thomson.

Clujul are începând cu 13 decembrie primul serviciu religios săptămânal permanent în limba engleză. Slujbele sunt ţinute în fiecare duminică, de la ora 17.00, la Biserica Evanghelică Luterană din Cluj, de pe Bulevardul 21 Decembrie numărul 1, de preoţii Terri Luper Curch (43 de ani) şi Michael Chruch (47 de ani).

Soţii şi-au lăsat bisericile din New York pentru a veni alături de fiul lor în vârstă de trei ani la Cluj.  „Bătălia” pentru cele două posturi din Cluj a fost una acerbă. „Pentru noi e ceva natural să răspunzi pozitiv unei chemări, unei misiuni. Chiar dacă ar putea părea surprinzător, dar au fost mai mulţi preoţi care s-au prezentat la interviu”, a declarat Terri Lupper Church.

Au dat New York-ul pe Cluj

Cei doi au fost, însă, cei aleşi, iar decizia de a se muta la Cluj nu a fost una deloc uşoară. Erau preoţi la New York, unde aveau, fiecare dintre ei, parohii cu un număr mare de enoriaşi. În plus, cei doi urmau să fie puşi la Cluj într-o situaţie inedită, aceea de a sluji în aceeaşi biserică.

„A fost o decizie grea, dar o şansă pentru noi ca preoţi să ajutăm acolo unde este nevoie de noi. Este pentru prima dată când facem slujbe împreună. Ştiam foarte bine cum e să trăim împreună, fiind soţ şi soţie, dar ne întrebam, oare cum e să fim colegi. Pentru noi e puţin ciudat”, a explicat Michael Church.

Cei doi nu s-au mutat, însă, la Cluj fără să aibă parte de o vizită preliminara în oraşul de pe Someş. Abia apoi au luat decizia de a se muta definitiv la Cluj.

„Am vizitat Clujul anul trecut pentru a vedea cum e oraşul. Ne-a plăcut foarte mult. E un oraş foarte activ, mai ales din punct de vedere cultural. În fiecare seară se lansează o carte sau se vernisează o expoziţie”, a declarat Michael.

La slujbele ţinute de cei doi participă săptămânal aproximativ 20 de enoriaşi. S-ar fi aşteptat ca oamenii de afaceri străini din Cluj să fie printre credincioşii fideli ai slujbelor în engleză, însă majoritatea celor prezenţi sunt fie studenţi străini, fie angajaţi ai unor companii multinaţionale. „Înainte mergeam la o biserică, unde slujbele se ţineau în limba română, dar nu era deloc uşor.

Un cunoscut îmi traducea mereu, dar mă simţeam oarecum ciudat. Aveam impresia  că-l deranjez”, este de părere coreanul Seungwan Yoo, student în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj.

Rob Thomson, enoriaş-fidel

Printre participanţi se află şi baschetbalistul de la U Mobitelco Rob Thomson, care vine la slujbele în limba engleză de la Biserica Evanghelică din Cluj, alături de iubita lui, Marsha Bowersox, de fiecare dată când au ocazia. „Eu vin de o lună. Mergeam la slujbele în limba română, dar îmi era foarte greu să înţeleg. Eu sunt catolic, Marsha lutherană, aşă că ea îmi mai explică din când în când unele diferenţe, deşi ele sunt minore”, a declarat Rob Thomson.

De numărul de credincioşi care participă la slujbe depinde durata şederii soţilor Church la Cluj. „Am venit pentru o perioada cuprinsă între doi şi patru ani, în funcţie de cât de mult se va dezvolta comunitatea”, a conchis Terri Luper Church.

Slujbe atractive

Stilul american, foarte deschis spre comunitate, este cel care atrage tot mai mulţi enoriaşi români. Preoţii fac cunoştinţă cu fiecare credincios nou care intră în biserică, iar după slujbă majoritatea dintre ei se adună într-una din încăperile bisericii, unde se organizează mici recepţii. O altă noutate este implicarea enoriaşilor la slujbă, care câtă şi recită din cărţile sfinte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite