Premiul juriului TIFF revine publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii juriului au răspuns întrebărilor jurnaliştilor. Caius Raţiu
Membrii juriului au răspuns întrebărilor jurnaliştilor. Caius Raţiu

Producătorii şi regizorii care vor decide la cine va merge trofeul festivalului sunt impresionaţi de pofta de film a clujenilor. Cei cinci membri ai juriului spun că succesul unui festival depinde de atmosfera creată şi de public, nefiind atât de important cine câştigă premiul cel mare.

„Am umblat la zeci de festivaluri în Europa, dar TIFF e favoritul meu. Publicul e excepţional“, a spus producătorul britanic Uberto Pasolini, unul din cei cinci membri ai juriului din acest an. Englezul a spus că se miră, dar în acelaşi timp se bucură de faptul că cinematografele clujene sunt pline pe perioada festivalului. „Clujul a fost favoritul meu, la fel şi festivalul de aici dintre toate celelalte din Europa“, a completat el.

Producătorul a fost completat de actriţa bulgară Vesela Kazakova, care a spus că selecţia filmelor la TIFF e deosebită. „Îmi place că filmele prezentate aici nu sunt atât de comune ca la alte festivaluri“, a spus artista, care a rămas impresionată nu doar de Cluj-Napoca, ci şi de Mărişel, comuna din Apuseni pe care a vizitat-o recent.

Printre invitaţii străini se numără şi un producător care a mai fost la TIFF în 2003. Cedomir Kolar a subliniat faptul că festivalul, precum şi tot ce ţine de oraş, a progresat. „Festivalul a devenit ceea ce trebuia să devină, are identitate şi personalitate. E foarte greu să aduci un festival aici, să fie recunoscut“, a spus producătorul. Un alt membru al juriului, regizorul român Radu Muntean, a mai adăugat că nu e important cine câştigă trofeul. „Cel mai mult contează atmosfera şi publicul, iar eu, unul, la Cluj am găsit asta, e publicul ideal, deoarece în general în România publicul nu e interesat de cinema“, a declarat Muntean.

Filmul românesc, în topul preferinţelor

Cei cinci membri ai juriului nu au ezitat să vorbească şi despre filmele româneşti, pe care le apreciază. Dacă actriţa Vesela Kazakova a afirmat că România are mulţi regizori buni şi că fenomenul filmului de la noi a fost un exemplu pentru bulgari, Laurence Herszberg, directoarea festivalului franţuzesc General Forum des Images, a spus că România e una dintre sursele de film importante din Europa. „Iar Franţa e cea mai importantă piaţă pentru filmele româneşti“, a adăugat aceasta.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite