Premiu pentru poezia clujeană: „Ţara mea de glorii, ţara mea de dor/Vinde-mi tu o bâtă ca să te omor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grecu la Festivalul Internaţional de Poezie (foto: sigheteanul.ro)
Sorin Grecu la Festivalul Internaţional de Poezie (foto: sigheteanul.ro)

Poetul şi jurnalistul clujean Sorin Grecu a câştigat premiul pentru cel mai bun volum de poezie la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie din Sighetu Marmaţiei. Volumul se numeşte „Mizerias“.

Scriitori din România, Republica Moldova, Ungaria, Serbia şi Slovacia au participat, în weekend, la Sighetu Marmaţiei, la a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie. Manifestarea culturală a inclus un moment dedicat poetului Radu Săplăcan, de la a cărui moarte se împlinesc 10 ani. Juriul a fost format din Gheorghe Grigurcu - poet şi critic literar; Gheorghe Pârja - poet membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj; poetul Olimpiu Nuşfălean şi Vasile Muste - poet membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj. Premiul pentru cel mai bun volum de poezie a fost împărţit între clujeanul Sorin Grecu - „Mizerias" şi Paul Vinicius pentru „Liniştea de dinaintea liniştii".

Ură şi credinţă adunate în poezie
Criticul clujean Constantin Zărnescu declara, cu ocazia lansării în 2012, la editura Grinta, despre volumul „Mizerias": „Avem în acest volum metafizica unei poezii creştine, care este în acelaşi timp şi politică. Ştim că austeritatea şi sărăcia sunt creştine, iar mizeria este politică. Acest aforism l-am găsit în volumul de poeme <<Mizerias>> şi în alte articole ale sale". Pe de altă parte Sorin Grecu susţinea: „În acest volum veţi vedea pe lângă toată ura existenţei acumulată până la o vârstă şi două poeme în care încerc să mă înalţ. În care e stadiul de ieşire din cocon, de eliminare a zgurei şi a carcasei, şi a ţâşnirii spre lumină". În legătură cu succesul obţinut clujeanul mai arată: „Am fost dat afară din presă cu samavolnicie, dar Dumnezeu mi-a îndrumat paşii spre literatură şi iată că am fost binecuvântat cu acest premiu".

Jurnalist şi poet
Sorin Grecu (50 de ani) a debutat în 1979 la revista Tribuna şi de atunci a scris volumele de versuri: „Pudriera cu apă" (1999) şi „Just so poems" (1999) şi volumele de reportaj: , „Viaţa lucrează cu alte date" şi „Reportajele mele". Clujeanul a avut o activitate de peste 20 de ani în presă şi televiziune, câştigând, printre altele, Premiul Clubului Român de Presă în 2005, secţiunea „jurnalism cultural".

Cântec
Una dintre cele mai cunoscute poezii din volum este „Cântec":

„Ţara mea de glorii, ţara mea de dor
Vinde-mi tu o bâtă ca să te omor

Ţara mea ticsită cu taximetrişti
Te bucuri mărunt, fiindcă mai exişti

Ţară de pirande şi de body-guarzi
Astăzi eu plătesc, iară tu comanzi

Ţară sau iubire dalbă, de-mprumut
Resemnarea creşte-n buzunar cusut

Ţara mea cea dragă, zi-mi şi mie, ce-i
Cu sufletul nostru de-o ia pe ulei?

Ţara unde Mandea se tot crede as
...De fapt e doar unu" din Mizrias..."

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite