Premieră la TIFF: cinefilii clujeni vor vedea noul film al lui Florin Piersic Jr., „Killing Time” cu câteva luni înainte de lansarea oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, cu filme în premieră absolută și producții recente care-i vor ține în priză pe spectatori timp de trei zile, între 7 și 9 iunie. 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje cuprinde selecția pe 2012 a Zilelor Filmului Românesc, realizată de directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov.

În premieră absolută, cu câteva luni înainte de lansarea oficială, cinefilii din Cluj vor avea ocazia să vadă noul film al lui Florin Piersic Jr., „Killing Time", o parodie a filmelor noir cu asasini plătiți. „Doi ucigași cu simbrie își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea crește. Glumițele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin amenințări. Va curge sânge" - promite Killing Time. Florin Piersic Jr. e implicat în acest film în triplă ipostază: ca regizor, scenarist și actor.

De prima proiecție cu public va avea parte și filmul „Și caii sunt verzi pe pereți", al treilea lungmetraj regizat de Dan Chișu. Filmul vorbește despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, iluzie pe care două cupluri o trăiesc diferit: unul are un bilet câştigător la loterie, însă cu un alt nume scris pe el, iar celălalt cade în plasa loteriilor online false.

O altă premieră absolută este și comedia „Despre oameni și melci", în regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care încearcă să-și salveze fabrica aflată în faliment, la începutul anilor '90, apelând la o soluție inedită, îi reunește pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunţeanu, alături de renumitul actor francez Jean François Stevenin și de fiul său, Robinson Stevenin.

Pentru prima dată în Zilele Filmului Românesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animație, „Crulic - drumul spre dincolo" (r. Anca Damian). Selecționat în numeroase festivaluri internaționale și nominalizat la Gopo pentru Cel mai bun film, filmul a bifat recent performanța de a concura în selecția oficială a celui mai important festival de animație din lume, cel de la Annecy.

Radu Gabrea își aduce în premieră mondială la TIFF docu-drama despre sfârșitul Ceaușeștilor - „Trei zile până la Crăciun" (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu), în care Victoria Cociaș și Constantin Cojocaru joacă rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din viețile lor, după ce au părăsit sediul Comitetului Central în elicopter, și combină scene filmate cu actori, interviuri cu martori direcți și imagini de arhivă.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 - 10 iunie la Cluj-Napoca. O a șasea ediție se va desfășura la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite