Premieră: Zece parapantişti români vor survola vârful sacru Machapuchare din Himalaya (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece piloţi de parapantă români au pornit, azi, în aventura vieţii lor: expediţia în inima Himalayei va dura aproape o lună, parapantiştii urmând să survoleze vârful sacru Machapuchare.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DIN EXPEDIŢIA PARAPANTIŞTILOR ÎN CAUCAZ

Parapantiştii români - şapte din Târgu Mureş, doi din Braşov şi unul din Cluj-Napoca - urmează să revină în ţară peste o lună. „Ne-am pregătit pentru această expediţie mai bine de o jumătate de an. Vrem să ne acomodăm natural cu condiţiile de acolo, chiar dacă e vorba de o altitudine de 7.000 de metri. Nu vrem să folosim nici măcar tuburile de oxigen“, a declarat Szutor Zsigmond, unul dintre membrii echipei.

„Pentru poporul nepalez, vârful Machapuchare este considerat sacru, băştinaşii fiind convinşi că acolo, sus, în munte, se află lăcaşul zeilor, care nu trebuie să fie deranjaţi în niciun caz de oameni. Noi am obţinut toate aprobările necesare pentru a survola acest vârf. Practic, nu vom coborî pe el, iar parapantele nu fac niciun fel de zgomot,  nu deranjează pe nimeni“, a mai spus Szutor.

De la baza muntelui, cei zece vor porni în expediţie pe jos, doar cu echipamentele şi hrana necesare pentru întreaga perioadă. „Până la altitudinea de 3.600 de metri vom merge pe jos, nu există cărări, e sălbăticie. Însă acest lucru dă farmec expediţiei noastre din Himalaya“, au arătat parapantiştii.

Întreaga expediţie va fi filmată de un parapantist care este, în acelaşi timp, şi cameraman profesionist, Thomas Ledniczky. „Avem şi camere speciale, care pot capta imagini şi din timpul zborului. Cu imaginile filmate în timpul expediţiei vom realiza, la întoarcere, un film documentar“, a explicat cameramanul. „În această perioadă a anului, în Nepal este o vreme secetoasă, cu mult soare şi fără vânturi puternice. Dacă vom avea noroc să prindem curenţi de aer favorabili, ascendenţi, sperăm ca, pornind de la 3.600 de metri, să ajungem la 7.000 şi să putem survola vârful Machapuchare“, a încheiat Szutor Zsigmond.

Din expediţie fac parte Szutor Zsigmond, Ilea Iamina, Adrian Aramă, Gheorghiţă Pop, Răzvan Ilie, Gyorgy Robert, Pochiu Adrian, Thomas Ledniczky, Tokes Laszlo şi Dragoş Mureşan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite