Povestea pâinii pe înţelesul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de asociaţii ale producătorilor agricoli din Cluj a demarat un proiect prin care îi învaţă pe copii cum se face mâncarea ecologică.

"Ieri am fost ţăran şi am făcut pâine. La casa de la ţară, acolo unde trebuie făcută pâinea. Spun asta pentru că, în România, 99 la sută dintre brutării sunt la oraş", şi-a început povestea, în faţa copiilor de clasa a III-a, profesorul Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A muncit timp timp de nouă ore şi jumătate ca să facă pâinea ecologică pe care să le-o arate copiilor. Elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic "Eugen Pora" din Cluj au aflat astfel că pâinea neagră este mai sănătoasă pentru că este făcută din bobul integral de grâu sau că, spre uimirea celor mici, aluatul pentru pâine este frământat la ţară de bărbaţi, pentru că necesită un efort prelungit.

Profesorul le-a prezentat copiilor fotografii din timpul procesului de fabricare a pâinii ecologice, făcută din secară şi grâu.

La povestea spusă de profesorul clujean, care este şi iniţiatorul acţiunii de promovare a produselor tradiţionale "Coşul ţărănesc", au asistat 20 de elevi ai liceului. "Am acceptat să intrăm în acest program pentru a-i implica pe copii în activităţile tradiţionale. E important pentru ei, mai ales pentru cei crescuţi la bloc, care nu ştiu că vaca dă lapte cald", a declarat Dorina Borza, directorul şcolii.

Lecţii date de meşteşugari

Acţiunea de ieri, desfăşurată în magazinul "Coşul ţărănesc" din Cluj, este doar prima dintr-un proiect amplu care se va derula până în luna noiembrie 2012. "Am început cu pâinea, dar le vom spune pe rând copiilor povestea brânzei sau a ouălor ecologice", spune Avram Fiţiu. Mircea Groza, membru al celebrului grup de gastronomi "Nişte ţărani", susţine că, în funcţie de solicitările făcute de grădiniţe şi şcoli, colegii săi vor găti mâncăruri tradiţionale româneşti chiar în unităţile de învăţământ.

În cadrul aceluiaşi program, numit "Tradiţie şi alimentaţie ecologică", cei peste 160 de meşteri populari din asociaţia clujeană de profil le vor împărtăşi preşcolarilor şi şcolarilor tainele olăritului, cusutului sau cioplitului.

"Derulăm această campanie la copii, pentru că adulţii au gustul alterat. Alimentaţia nesănătoasă ne-a modificat percepţiile", este convins profesorul Avram Fiţiu. El spune că unul dintre obiectivele proiectului este iniţierea unui proiect de lege care să oblige grădiniţele şi şcolile să organizeze anual o zi în care copiii să fie duşi la o fermă, iar săptămânal să asigure o masă ecologică pentru preşcolari sau şcolari.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite