Portret / Ana-Maria Pavăl, de la judo la lupte libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A adunat un sac de medalii naţionale la judo, la toate categoriile, dar a decis să treacă la lupte libere. Rezultatele nu au întârziat să apară.

Nu avea decât opt ani când a păşit pentru prima oară într-o sală de sport unde se practica judo. Spre deosebire de majoritatea copiilor, pentru care la început orice sport este doar o joacă, Ana-Maria şi-a propus de la început să devină într-o zi campioană naţională. „Aveam doar opt ani, antrenorul ne prostea cu tot felul de jocuri, cu dulciuri, să ne atragă spre sport. Mie mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să realizez ceva în acest sport“, spune sportiva. George Patrichi, primul ei antrenor, avea să-şi pună definitiv amprenta pe cariera ei, iar titlurile naţionale nu întârziau să apară. A câştigat aurul la toate categoriile, mai puţin la seniori, dar totuşi a ales să se dedice unui alt sport.

În 2004, s-a gândit că luptele libere i s-ar potrivi mai bine şi a făcut trecerea fără să stea pe gânduri. „Ioana Aluaş Dinea era o sportivă consacrată, valoroasă şi era greu să-i iau locul de titulară. Nu era vorba că nu puteam să o bat, pentru că nu era deloc imposibil acest lucru, dar am considerat că nu vreau să stau pentru totdeauna în umbra ei. Simona Alexandru m-a atras la lupte libere şi ei trebuie să-i mulţumesc pentru acest lucru. De mică am avut un caracter mai puternic, de aceea am ales aceste sporturi“, povesteşte Ana-Maria.

De două ori bronz la Campionatul European

La fel ca şi în cazul primului sport pe care l-a practicat, a făcut faţă cu brio şi luptelor libere. Multiplă campioană naţională, a impresionat şi la Olimpiada de la Beijing, unde a obţinut locul cinci. Aceasta este cea mai importantă performanţă de până acum, dar nu are de gând să se mulţumească doar cu atât şi promite că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, va depăşi această performanţă.
Clasarea excelentă i-a adus chiar o decoraţie din partea preşedintelui Traian Băsescu. Peste doar un an, a obţinut medalia de bronz la Vilnius (Lituania) şi un loc 5 la Campionatele Mondiale de la Herning (Danemarca).

Performanţa de la europene a fost egalată şi în urmă cu două săptămâni, la competiţia continentală de la Baku. Sportiva nu este mulţumită de rezultat, deoarece a plecat cu gândul la medalia de aur. „A fost o competiţie extrem de dificilă. Din primul meci am întâlnit-o pe campioana de anul trecut, o ucraineancă de la care am luat bătaie în semifinala categoriei, dar acum mi-am luat revanşa. Din păcate, am pierdut în semifinale şi am putut să lupt doar pentru medalia de bronz“, regretă Pavăl.
Odată terminată competiţia, gândul ei deja zboară la următorul eveniment, Campionatul Mondial, de unde nici nu se gândeşte să se întoarcă fără o medalie.

CE-I PLACE: „Îmi place foarte mult să înot, să citesc, în special revistele de modă. Urmăresc uneori prezentările de modă, mă informez, dar în cele din urmă tot la pantofi sport ajung“, spune ea.

CE NU-I PLACE: „Nu suport oamenii prefăcuţi, care se comportă diferit de cum sunt ei în realitate. Nu-mi place frigul“, mărturiseşte sportiva

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Este greu să-ţi asiguri o alimentaţie sănătoasă, astfel încât să îţi menţii categoria?

În general, am puţine kilograme şi nu mă omor slăbind. De obicei mănânc tot ce vreau, deoarece pentru mine alimentaţia reprezintă un mod de viaţă, fără chips-uri sau alte prostii. Cu două sptămâni înainte de concurs, renunţ la dulciuri şi atunci totul e în regulă.

Ai avut parte de momente grele în carieră?
Din fericire nu, am un fizic foarte puternic şi nu am fost niciodată accidentată. De fiecare dată când am avut vreo problemă, familia şi prietenul meu mi-au fost alături şi m-au ajutat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite