Portret: Ruxandra Rus, adolescenta care a cântat cu Filarmonica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruxandra Rus este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Muzisă "Sigismund Toduţă"
Ruxandra Rus este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Muzisă "Sigismund Toduţă"

La numai 17 ani, clujeanca premiată la olimpiade a cântat la flaut atât pe scena Operei, cât şi a Filarmonicii clujene.

Ruxandra Rus cântă la flaut de când era în clasa a V-a. Asta la îndemnul învăţătoarei ei de până atunci, care le-a spus părinţilor Ruxandrei că are ureche muzicală. „Am zis din start: vreau flaut, fără să am habar ce înseamnă asta. Nu văzusem un flaut în viaţa mea“, spune Ruxi despre modul în care s-a apucat de muzică. După multă muncă, au început să vină şi rezultatele. La Olimpiada Naţională de Flaut organizată în 2009, la Bistriţa a luat premiul I. În clasa VIII a luat un alt premiul întâi la „Naţională“, iar în VII-a premiul II.

Remarcată de instrumentiştii Operei

Talentata clujeancă a ajuns şi pe scena Operei Române, unde a cântat în două spectacole „Flautul fermecat“, de Mozart. „O profesoară de canto avea nevoie de trei fete să cânte în această operă. I-a sugerat regizorului să fiu eu cea care cântă, dar nu cu vocea, ci din flaut. Domnişoara din orchestra Operei care trebuia să cânte bucata la flaut m-a ascultat şi a spus că mai bine cânt eu. Aşa am ajuns să joc în două spectacole”, spune Ruxandra despre reprezentaţiile de la Operă. A cântat cu sală plină, de fiecare dată. „O sală plină te copleşeşte un pic. La început a fost mai greu”, recunoaşte instrumentista.

A cântat şi cu Filarmonica
În fiecare an, Filarmonica face o selecţie a celor mai talentaţi tineri instrumentişti clujeni, pentru elevii de liceu, dar şi cei de la Conservator. Ruxandra a fost unul dintre cei aleşi să cânte împreună cu Filarmonica „Transilvania”. „A fost foarte frumos. Sunt foarte distinşi şi foarte buni în ceea ce fac. Chiar dacă publicul nu a fost la fel de numeros ca la Operă, am avut susţinători”, spune artista. Ruxandra Rus se gândeşte ca, după terminarea liceului, să urmeze aceeaşi cale a muzicii şi să dea admitere la Conservator. Încă nu s-a hotărât dacă în România sau în străinătate. Printre posibilele sale opţiuni este şi Conservatorul vienez, unde se gândeşte să dea admitere. Nu înainte de a fi evaluată de un profesor care îi va spune la ce nivel de pregătire se află şi ce şanse reuşită ar putea să aibă, în competiţie cu alţi instrumentişti de vârsta sa. Părinţii ei o susţin întru totul în cariera muzicală pe care doreşte să o îmbrăţişeze. Ruxandra se gândeşte şi la viitor, după ce va termina Conservatorul: fie va intra într-o orchestră, fie va alege să fie profesor. Se gândeşte şi să facă parte dintr-o formaţie de muzică de cameră. „Am vazut că în zilele noastre formaţiile de muzică de cameră au destul de mult succes, iar muzica de cameră evolueză. În plus, acestea sunt chemate peste tot, la evenimente, deschideri etc. E mai greu să aduci o orchestră întreagă”, mai spune Ruxandra. 

Profil
Născută. 10 decembrie 1993
Studii. Elevă în clasa a XI-a la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj

Ce-i place: În primul rând muzica, îi place sportul, în special înotul, deşi nu prea mai are timp să îl practice constant. Îi mai place şi voleiul, dar şi matematica. În afară de muzică clasică, a mai cântat şi jazz.

Ce nu-i place: Ca materie şcolară nu-i place economia, i se pare plictisitoare. În plus, consideră că un an de economie, atât cât face la şcoală, nu o va ajuta la nimic.

Poţi cânta când ai emoţii?
Da. Cred că dacă ai siguranţa necesară, poţi. Siguranţa vine din studiu şi din puterea cu care stabileşti materialul pe care îl ai de cântat.

Cât timp studiezi?
Nu am stat să calculez sau să mă uit la ceas. Cred că între 4 şi 5 ore pe zi. Norocul meu e că în clasa a XI-a e un pic mai lejer, e cel mai uşor an de la liceu, ni s-a redus numărul de ore, toate materiile reale s-au scos. Am mai mult timp pentru instrument.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite