Portret: Florin Mihuţ, un om deasupra munţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful salvamontiştilor din Mărgău a bătut munţii din Tibet, India, Elveţia, Franţa şi Germania. Acum, pe lângă Apuseni, el trebuie să „escaladeze“ munţi de hârtie pentru a accesa proiecte de dezvoltare a turismului.

S-a născut în Răchiţele acum 36 de ani şi a plecat la Timişoara, la şcoală. A lăsat după scurtă vreme viaţa „de orăşean“ şi s-a întors acasă. Îl cheamă Florin Mihuţ şi de 10 ani lucrează ca salvamontist, iar acum şapte ani, a pus bazele Serviciului Salvamont Mărgău. „Am stat o vreme acolo (în Timişoara, n.r.), dar mi se păruse că înnebunise lumea la oraş. Am dat cu banul. Am zis: <<ce pică, aia am să fac.>> Soarta a hotărât să mă întorc în munte. Şi să fac ceva aici“, îşi aduce aminte Florin.

„Pierdut“ printre munţii de hârtie

Fiecare stâncă, fiecare deal pe care a ajuns să umble, l-au cucerit puţin câte puţin. Nu trece o săptămână în care să nu parcurgă 30-40 de kilometri, însă recunoaşte că asta e mult mai puţin decât făcea acum câţiva ani. Asta pentru că, de la o vreme încoace, a fost pus în situaţia de a înlocui munţii cu alţii, de hârtie. Astfel, el scrie proiecte pentru dezvoltarea turismului în zona Vlădesei.
„Am ajuns să fac şi asta, pentru că trebuie, deşi când am intrat în Salvamont a fost ca să fiu pe munţi, să fac lumea să înţeleagă natura. Ce am noroc este că sunt înconjurat de oameni faini“, a mai spus Mihuţ, care a adăugat că şi soţia sa este îndrăgostită de munte şi îl sprijină în ceea ce face.

A văzut, a cules, a dus la Răchiţele

Picioarele l-au purtat prin Tibet, India, Elveţia, Franţa, Germania. A parcurs mii de kilometri şi a văzut sute de locuri. În 2008, a participat la o expediţie pe Khan Tengri, un vârf de peste 7.000 de metri la graniţa dintre Kazahstan şi China. „Am umblat mult, am văzut ce e la alţii şi mi-am dat seama ce se poate face la noi“, explică Florin.

De opt ani încoace organizează la Răchiţele campionatul naţional de escaladă pe gheaţă. A reuşit să pună pe picioare un ONG, Outdoor Apuseni, prin care a pus în practică o bună parte din ceea ce plănuise pe hârtie.

„În ultimul an am finalizat împreună cu colegii câteva zeci de trasee de alpinism, am marcat şi am creat trasee turistice şi de căţărare în zonă, au construit trei puncte de salvare şi un refugiu. Avem deja un portofoliu, am obţinut şi sprijinul administraţiei locale în ceea ce facem“, spune salvamontistul. O satisfacţie mare a fost amenajarea unui traseu impresionant, la care au lucrat lucrat trei luni. Este vorba de un traseu pe care îl consideră cel mai frumos din judeţ şi care este format dintr-o succesiune de grote, în apropierea cascadei Vălul Miresei. Înainte era foarte greu de ajuns la acest  traseu, iar acum este accesibil oricui, cu condiţia să fie însoţit de un ghid.

Ce-i place
 „Îmi place că aceşti munţi sunt încă o zonă virgină. Ceea ce fac fac cu pasiune şi mult drag. Din acest punct de vedere mă simt împlinit. Aici e linişte şi sălbăticie în acelaşi timp. Unele dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în Apuseni“, descrie el, în puţine cuvinte, acele locuri.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care se duc pe munte şi nu au respect pentru natură. Mă omoară când văd lumea că vine cu maşina, parchează în pădure, deschid uşile şi pun să sune muzica, în loc să asculte natura. Nu vreau niciodată ca această zonă să se transforme într-o Valea Prahovei“, spune Florin.

Profil:
Născut: 27 mai 1975, Răchiţele (comuna Mărgău)
Studii: Liceul, profilul de Ştiinţe ale Naturii, Timişoara
Familie: Căsătorit
Profesie: Şef serviciu Salvamont Mărgău

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite