Cluj: Portret - Nicolae Câmpan modelează timpul în ceramică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Portret - Nicolae Câmpan modelează timpul în ceramică
Cluj: Portret - Nicolae Câmpan modelează timpul în ceramică

Talentatul artist creează ceasuri din ceramică unice, decorate şi prelucrate manual.

Primul obiect dintr-o serie lungă l-a realizat în urma unei teme ce a primit-o la facultate. După ce l-a terminat, l-a vândut instantaneu, ne-a povestit Nicolae. El mai confecţionează şi obiecte în formă de mici dinozauri sau rândunele, pe care le-a denumit„cocomârle”. Uneori mai şi pictează, deşi artistul spune că la acest capitol trebuie încă să se perfecţioneze.

La prima vedere, tânărul pare persoana modestă şi muncitoare, care te duce cu gândul la clasicii artişti ce se închid în atelierul lor zi şi noapte, pentru a da naştere unor forme nemaivăzute.

În cazul lui Nicolae Câmpan nimic din toate acestea nu se aplică, mai puţin ultima parte: ceasurile realizate de el, desenate manual, confecţionate doar din ceramică şi fără niciun element acril, transformă un simplu şi banal corp solid regăsit în fiecare casă într-un obiect de artă. „Oamenilor le plac aceste ceasuri deoarece fac mai mult decât să arate ora, sunt un produs de artă, obiecte decorative ce adaugă personalitate”, ne-a spus Nicolae.

A început să vândă ceea ce realizează începând de acum şase ani, iar acum doar din asta trăieşte.
Într-un mic atelier situat în subsolul casei în care locuieşte, artistul lucrează la ceasuri câteva ore pe zi, dar nu uită niciodată că şi distracţia face parte din viaţa sa.

Are propria parapanta, fiind pasionat de acest sport, dar este atras şi de mountain biking şi snowboarding. „Îmi place ieşitul în natură, plus că nu uit niciodată că pe lângă muncă mai e nevoie şi de distracţie”, a adăugat tânărul.

100% artizanale

Ceasurile marca Nicolae Câmpan sunt făcute cu ajutorul unor spatule sau unelte confecţionate chiar de el. Doar mecanismul ceasului şi acele sunt cumpărate separat. Mai mult decât atât, are şi un cuptor propriu, care funcţionează pe curent electric. Obiectele necesită şapte ore de ardere şi 12 de răcire.

În timpul „fabricării”, după ce trasează liniile şi celelalte elemente dorite, artistul aplică o vopsea pentru a le umple, forma finală a unui ceas arătând ca a celui pe care îl ţine în mână (foto). În unele cazuri, designul acestora necesită şi sticlă, ce este aplicată într-o singură bucată şi lăsată să crape în cuptor. „Ce fac eu înseamnă design de autor”, a spus tânărul. Uneori mai dă şi greş. „Ceramica cere tehnici pretenţioase, trebuie să te aştepţi la rebuturi”, a adăugat Nicolae.
Clujeanul consideră că ar trebui promovată mult mai mult „industria” obiectelor realizate manual. „Nu avem în Cluj-Napoca magazine adevărate de obiecte handmade, ele apar doar când se mai organizează târguri. Ar trebui ca mai multe persoane ce realizează obiecte manual să promoveze aceste produse”, consideră artistul.

Întrebări şi răspunsuri

De când eşti pasionat de artă?

N.C.: De când mă ştiu. Din clasa a cincea am făcut Arte Plastice, din a noua am făcut Ceramică.

Ţi-ai propus să faci ceva până acum şi să nu reuşeşti încă să realizezi?

N.C.:
Sunt nemulţumit de faptul că nu am ajuns să expun ceasurile în mai multe locuri.


Ce-i place

Nicolae Câmpan este pasionat de parapantism şi îi place să iasă în natură. De asemenea, clujeanul este un împătimit al bicicletei, dar şi al snowboardului.

Ce nu-i place


„Birocraţia mă încurcă, dacă nu aveam PFA nu ştiu dacă reuşeam să realizez atât de multe lucruri”, a spus Nicolae. De asemenea, artistul spune că e destul de complicat faptul că la noi nu poate găsi materialele de care are nevoie atât de uşor ca în străinătate, unde sunt magazine specializate în acest domeniu.

Profil

Născut în 24 septembrie 1977, la Cluj-Napoca

Studii:
Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca

Profesie:
artist plastic

Stare civilă:
necăsătorit

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite