Cluj: Portret - Adrian Negrean, alpinistul de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Portret - Adrian Negrean, alpinistul de cursă lungă
Cluj: Portret - Adrian Negrean, alpinistul de cursă lungă

A escaladat cam toţi munţii din România, apoi a trecut la cei din Europa, iar în luna septembrie plănuieşte escaladarea unui vârf de peste 6.000 de metri din Himalaya.

Iarna pe schiuri, vara la căţărat şi toamna la cucerit vârfuri din munţii înalţi. Cam acesta este calendarul lui Adi Negrean, un mare iubitor al muntelui. Spune că a început să iubească muntele prin căţărare, sport în care l-a avut ca antrenor pe vecinul său Ghiţă Pop, unul dintre cei mai mari căţărători ai României, primul care a urcat un traseu de gradul 10 în România.

Cu Ghiţă Pop şi alţi iubitori ai muntelui din cartierul Gheorgheni, unde a copilărit, a mers prima dată în Cheile Turzii la vârsta de 17 ani. „Noi vroiam să mergem din Cluj pentru a scăpa de regim şi să mergem într-un loc unde putem să cântăm, să stăm la foc şi să ne distrăm. Ziua căţărări, noaptea chefuri. Nu erau alţii în spatele nostru. Puteam asculta Phoenix, muzică rock, Queen sau Pink Floyd”, povesteşte Adi.

Au urmat toţi munţii din ţară

După ce timp de doi ani, Cheile Turzii a fost destinaţia fiecărui sfârşit de săptămână, au urmat ani şi ani de cutreierat munţii de la noi din ţară. „A fost o perioadă din 1987 până în 2000 când am făcut toţi munţii din România”, spune Adi Negrean.

Primul vârf pe care l-a cucerit în afara României a fost în 1999, cel mai înalt vârf din Bulgaria, Mussala (2.925 de metri). „În 2000, s-a întâmplat un lucru foarte fain în viaţa mea. A venit o invitaţie de la British Mountaineering Council să reprezint Romania la o întrunire foarte importantă de caţărători din întreaga lume desfăşurată la Plass y Brenin din Ţara Galilor”, povesteşte preşedintele de onoare al Clubului Alpin Român - secţia Cluj, al cărui membru fondator este.

„Timp de o săptămână am căţărat cu cei mai buni de pe planetă. Am învăţat un stil de căţărare foarte curat, pe nuci şi frenduri. Te caţeri şi nu necesită ca stânca să fie bătută cu pitoane. Sunt nişte nuci pe care primul le pune, al doilea le scoate şi stânca rămâne curată, căţărat ecologic”, spune Adi.

Îşi împlineşte visele

În 2002, lui Adi Negrean i s-a întâmplat un lucru despre care nu credea că este posibil, şi-a cunoscut idolul. În cadrul unor manifestări dedicate Anului Internaţional al Muntelui, în 16-17 iulie 2002, s-a întâlnit la Cluj cu Reinhold Messner, considerat de mulţi cel mai mare alpinist al lumii. „Messner a făcut toate provocările planetei. Este primul om care a escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalya, fără oxigen şi fără ajutorul nimănui, le-a escaladat cu bagaje minime”, spune Adi.

Cel de-al doilea vis al său, să vadă cei mai înalţi munţi din lume, Himalya, şi-l va împlini în această toamnă. Are deja cumpărate biletele de avion pentru 22 septembrie. Alături de încă patru alpinişti români, va începe, pentru aclimatizare, cu un munte de 6.468 de metri înălţime (vârful Tai Shan) şi apoi ţintesc vârful Gongga Shan din Tibet, de 7.556 de metri. Chiar dacă până acum a realizat toate cele nouă expediţii din fonduri proprii, acum este nevoit să caute sponsorizări. Pentru pleca în expediţie, ar mai avea nevoie de circa 2.500 de euro.

În prezent scrie o carte despre munte, pe care plănuieşte să o lanseze anul viitor, când se vor împlini 25 de ani de când practică alpinismul.

Profil
Născut la 4 ianuarie 1968, la Cluj

Studii
Liceale

Familie
Divorţat, un băiat


Ce-i place
În timpul liber circulă doar cu bicicleta, deşi are şi maşină. A făcut şi câteva ture prin ţară cu bicicleta, pe la Vatra Dornei sau până la Bistriţa. „Un alpinist nu poţi să zici decât că este un ecologist. Deci sunt un foarte mare susţinător al ecologiei”, spune Adi.

Ce nu-i place
Spune că e foarte trist ceea ce se întâmplă cu încălzirea globală. „Din păcate, am văzut cu ochiul liber, de la an la an, cum erau gheţarii din Elveţia până la un nivel şi anul următor erau mai retraşi. Peste 40-50 de ani vom merge pe Mont Blanc în sandale”, spune alpinistul.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite