Cluj: Portret - Paul Chiş coordonează campusul Hasdeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul coordonează cel mai ambiţios program de înlocuire a documentelor studenţești cu o singură legitimaţie. El este, în prezent, student senator la Universitatea Babeş-Bolyai și manager al campusului studenţesc Hasdeu.

După ce mai mulţi ani de studenţie în care a fost reprezentant al studenţilor de la Facultatea de Studii Europene, Paul coordonează acum cel mai nou card studenţesc de reduceri din Cluj-Napoca, Omnipass.

Anii de studenţie i-a început la o vârstă la care mulţi erau deja absolvenţii unei facultăţi, însă acest lucru nu l-a considerat a fi un dezavantaj. A început să reprezinte interesele studenţilor, ca şef de an încă din anul întâi la specializarea Studii Americane a Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Spune că a ales această specializare pentru că era, în acel moment, unică în ţară. Deşi nu a fost prima sa alegere în studenţie, după aproape un an la Facultatea de Informatică din Oradea, studiile americane le-a continuat cu un masterat pe „Studii Transatlantice“, în prezent fiind în primul an de studii doctorale. Aici, el îl are ca şi coordonator de doctorat pe rectorul Universităţii, Andrei Marga.

Trei veri de work&travel

Pentru a se întreţine în facultate, a apelat la soluţia care i-a fost cea mai îndemână: programele de work & travel în Statele Unite ale Americii. La sfârşitul primului an a lucrat într-un parc de distracţii aproape de New York.

„Orice student poate avea parte de o experienţă unică într-o vară în SUA, unde îşi însuşeşte o etică a muncii aparte. Fiecare are ocazia să se întâlnească cu persoane din întreaga lume venite în acelaşi scop şi numai şi reuşeşte să înţeleagă societatea americană dincolo de ecranul televizorului“, spune Paul.

Bilanţ de un an în campus

Începând din 2008, a fost ales ca şi coordonator al Comitetului de Administrare al căminelor şi cantinelor studenţeşti aparţinând Universităţii Babeş-Bolyai. Bilanţul primului an de activitate şi l-a făcut în luna octombrie a acestui an. Printre realizările pe care le-a bifat este amenajarea spălătoriei de la subsolul căminului XVI şi instalarea de internet wireless în toate sălile de lectură din campusul Hasdeu, prin care studenţii au acces la bazele de bibliotecile virtuale al Bibliotecii Central Universitare.

Recunoaşte însă că mai sunt multe de făcut, printre cele mai mari probleme reclamate de studenţi fiind problema parcărilor.

Un card gratuit pentru studenţi

În urmă cu un an, împreună cu colegi senatori şi cancelari din Universitate, sub coordonarea prefectului studenţilor, Andrei Ciubuc, a început conceperea şi implementarea unui proiect care vizează înlocuirea tuturor documentelor de care are nevoie un student cu o legitimaţie pe suport de plastic securizată, multifuncţională.

Din octombrie 2009 acest proiect s-a materializat sub forma legitimaţiei Omnipass, de care beneficiază deja peste 3.000 de studenţi ai universităţilor clujene şi îl vor primi alţi 3.500 înscrişi până la sfârşitul lunii octombrie.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi avut multe greutăţi în lansarea cardului ?

P.C.: Orice început este dificil, dar ne-am asumat acest lucru de la iniţierea proiectului şi perseverăm. Prima provocare şi poate cea mai importantă a fost aceea de a găsi un partener care să finaţeze acest proiect. Am găsit în Banca Transilvania un partener solid care ne-a împărtăşit viziunea şi a făcut, inclusiv, o consistentă investiţie de încredere în acest proiect. Contribuţia UBB şi a Universităţii Tehnice a fost masivă, dar am evitat folosirea banilor publici în acest proiect, subiect sensibil în actuala conjunctură.

Cum au decurs primele trei săptămâni de Omnipass ?
P.C.: Am muncit, cu toţii, circa 14 ore pe zi, 7 zile pe săptămână de la lansarea proiectului. Din fericire, proiectul a fost receptat foarte pozitiv de beneficiarii acestuia în ciuda unor mici dificultăţi. Proiectul este în faza incipientă, majoritatea facilităţilor urmând a fi implementate după lansare.

Ce-i place
„Apreciez dorinţa genuină de a face bine pentru tine şi cei din jurul tău, pornită din convingerea că pentru ca lucrurile să se îndrepte, primul lucru care trebuie să se îndrepte eşti tu. Fiecare trebuie să fie preocupat ca ceea ce face să fie făcut bine“, spune Paul Chiş.
Ce nu-i place
„Refuzul de a privi dincolo de aparenţe şi neîncrederea crescândă oricine şi orice”, a afirmat Paul Chiş. De asemenea, nu aprecieză reducerea oricărui demers la valoarea sa pecuniară. „Întrebarea ţie ce-ţi pică precede orice alt raţionament”.

Profil
Născut
În 25 octombrie 1978, la Beiuş, judeţul Bihor
Studii
Doctorand la Facultatea de Studii Europene, UBB
Stare civilă
Logodit

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite