Porţile Castelului Banffy, deschise ieri pentru vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Banffy de la Bonţida
Castelul Banffy de la Bonţida

Vizitatorii au putut afla detalii, ieri, despre zbuciumata istorie a castelului de la Bonţida. În cadrul Zilei Porţilor Deschise de la castelul din Bonţida, a fost inaugurat şi un Centru de Pregătire şi Informare pentru cei care sunt interesaţi să restaureze clădirile vechi.

Peste 300 de turişti au profitat de Ziua Porţilor Deschise şi au vizitat, ieri, Castelul Banffy de la Bonţida. Ghizii, reprezentanţi ai Fundaţiei Transylvania Trust din Cluj-Napoca, au făcut de două ori turul castelului, prezentându-le vizitatorilor istoria zbuciumată a acelor locuri.

Turiştii au fost încântaţi de cele văzute, dar şi de evoluţia lucrărilor de restaurare la care au fost supuse clădirile castelului. „Am mai fost la castel în urmă cu vreo doi ani. Acum, arată altfel, totul pare mai viu. Mi-e drag aici. De anul acesta sunt studentă la Cluj, am să vin mai des aici", a spus băimăreanca Cristina Korponai, în vârstă de 18 ani, care s-a aflat ieri printre vizitatorii castelului de la Bonţida.

Meşterii vor turism local

Dulgherii şi zidarii care i-au învăţat întreaga vară pe studenţi secretele restaurării clădirilor istorice au făcut adevărate demonstraţii meşteşugăreşti tradiţionale. „Au venit şi doi pietrari, care au explicat cum se prelucrează tradiţional piatra. Noi, dulgherii, am montat din nou o parte din acoperiş", a explicat Marton Bikfalvi, şeful dulgherilor de la Bonţida, care lucrează la restaurarea castelului din anul 2001.

Nemulţumirea bărbatului se leagă de lipsa de fonduri pentru restaurarea integrală a castelului şi de promovarea slabă a turismului local. „Aici ar trebui să se renoveze maimulte camere, să aibă turiştii unde să doarmă. Turismul bine pus la punct ar aduce numai beneficii satului nostru", a adăugat meşterul dulgher.

Centru de informare

Fundaţia Transylvania Trust a inaugurat ieri, în prezenţa lui David Baxter, arhitectul britanic care s-a stabilit de câţiva ani la Cluj-Napoca, pentru a putea coordona lucrările de restaurare de la Castelul Banffy, un centru de pregătire şi informare prin care fundaţia le oferă consiliere gratuită proprietarilor şi beneficiarilor monumentelor istorice în ceea ce priveşte întreţinerea acestora şi a materialelor folosite la restaurare.

David Baxter este optimist cu privire la activitatea noului centru. „Mulţi cărora le-au fost retrocedate clădiri istorice nu ştiu exact ce să facă cu ele, cum să le renoveze sau măcar conserve. Pentru asta, arhitecţi, ingineri constructori, dar şi meşteri zidari şi dulgheri le vor sta la dispoziţie cu sfaturi. La nevoie, se va forma şi o echipă care va face, efectiv, lucrările de restaurare", a spus Baxter.

Ziua Porţilor Deschise de la Castelul Banffy s-a încheiat cu un inedit picnic, în parcul prejmuit de clădirile istorice. „De mult am vrut să le oferim vizitatorilor ocazia de a sta la iarbă verde, pentru a putea petrece mai mult timp printre clădirile castelului", a încheiat David Baxter.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite