Popeşti. Kilometrul zero al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a determinat cu ajutorul conferenţiarului Ioan Rus,  de la Universitatea Babeş-Bolyai, centrul geografic al judeţului Cluj. În afara observatorului militar de unde soldaţii „se tot uitau la Cluj”, viaţa în buricul Clujului este la fel ca în celelalte sate ale ţării: drumuri proaste, agricultură şchioapă, tineri care merg în Spania, preţuri tot mai mari.


Căutat pe hartă, satul Popeşti din comuna Baciu pare scăpat din întâmplare acolo, la vreo 6 kilometri distanţă de borna din Piaţa Unirii, care punctează centrul reşedinţei de judeţ, Cluj-Napoca. Gospodăriile, o ţesătură stângace, legată cu o mână de uliţe prăfuite atârnă la capătul unui fir de asfalt.

Umblă prin sat amintiri povestite cum că în vârful dealului exista, până să cadă comuniştii, un observator militar de unde soldaţii „se tot uitau la Cluj” şi făceau exerciţii noaptea, amuzând la culme copiii care îi spionau, ascunşi în păduricea din apropiere. Aproape de şcoala din Popeşti stă demn un bătrânânul conac unguresc, Bornemisza-Matskassy, despre care lumea spune că ar fi aparţinut unei familii maghiare înstărite. În rest, case modeste, şi  câteva cochete.

Cu toate acestea, ar mai fi un lucru de ştiut despre acest „cătun” ascuns pe unul din dealurile care înconjoară Cluj-Napoca. La marginea satului, în păşune, aproape de păduricea care parcă strânge laolaltă gospodăriile popeştenilor, se găseşte kilometrul zero al Clujului. Centrul geografic a ceea ce astăzi numim judeţul Cluj.

Crâşma, cel mai aproape de buricul judeţului

În faţa şcolii din Popeşti stă parcată o Dacie roşie, care are o jumătate de căruţă pe post de remorcă. O acoperă încă un rând de praf după ce trece în trombă pe lângă ea, un „gipan“ al cuiva care pare întors din străinătate. În spatele şcolii se chiteşte crâşma din Popeşti, mirosind a tutun şi a bere. Este localul care se află cel mai aproape de „buricul” judeţului.

image

La o masă de plastic povesteşte un om liniştit cu un om supărat. Simi şi Arghil. S-au ascuns de căldură şi se răcoresc cu o bere.

Viaţa la sat
Povestesc despre cum curge viaţa în sat. Coordonatele indică faptul că centrul geografic al judeţului Cluj se află la câţiva kilometri în spatele lor. La capătul pârâului căruia localnici îi zic „Valea Sacă“. Pe un platou drept, aproape de locul în care, copii fiind, cei doi se căţărau pe ascuns în observatorul militar de patru etaje. Simi şi Arghil vorbesc despre viaţă şi politică.

„Suntem pe nicăieri“

„Sîntem pe nicăieri. Bătrânii s-au dus, tineretul se duce. Din patru turme de oi, nu mai vezi una. Dintr-o grămadă de cai câţi erau pe vale, au mai rămas patru cai. Drumuri proaste“, spune efervescent Arghil.
Cu glas potolit Simi apasă celălalt taler al balanţei: „Viaţa la ţară îi foarte frumoasă. Dar trebuie multă muncă. Te poţi bronza şi din lene, şi din hărnicie. Dar numai a doua te satură. Păi omul de la oraş să se gândească aşa: cum e să se trezească dimineaţa cu casa goală. Frigiderul gol. Cămara goală. Îi e foame. Trebuie să meargă la piaţă. Da’ n-are nici un leu. În grădina asta, în care sîntem, sigur găseşti ceva de mâncare“.

500 de suflete

Poveştile celor doi continuă să curgă. Împreună cu grijile celorlalte aproximativ 500 de vieţi din Popeşti. Aceleaşi griji pe care le are tot românul. Drumuri proaste, agricultură şchioapă, tineri care merg în Spania pentru a-şi face un viitor, preţuri tot mai mari. „Un lucru nu înţeleg. Cum ăştia, huliţii, mi-au ţinut Carpaţiu’ la 2 lei
50 şi mergea nevasta la piaţă cu 10 lei se întorcea cu plasa plină. Acum ăştia cu mai multă şcoală aufăcut suta Carpaţiu’. Ca să nu fac cancer. Ete na. Am trăit s-o aud şi pe asta“, încheie uşor filosofic Arghil privind înainte.

Cum am aflat unde este centrul Clujului

Cu ajutorul unui soft special, conferenţiarul Ioan Rus, de la Facultatea de Geografie, a determinat centrul geografic al judeţului Cluj. El se află în localitatea Popeşti, la capătul Văii seci, şi are coordonatele 46 de grade, 49 de minute, 25 de secunde nord şi 23 de grade, 32 de minute şi 24 de secunde est. În Popeşti se poate ajunge din Cluj-Napoca fie făcând dreapta, pe Strada Valea Seacă, aproape de ieşirea spre Baciu, fie pe Strada Lombului.

image
image

Centrul Europei, în dispută

Localizarea centrului geografic al Europei reprezintă un subiect mult disputat, în principal din cauza opiniilor diferite pe care specialiştii le au cu privire la delimitarea graniţelor continentului. Până în prezent, nu mai puţin de şapte locuri au primit această titulatură: Bernotai - Purnuškės, (Lituania), un punct pe insula Saaremaa (Estonia), satul Krahule, (centrul Slovaciei), oraşul Rakhiv (Rahău, în Ucraina aproape de graniţa cu România), localităţile Suchowola în nord-estul şi Toruń în centrul Poloniei, şi Polotsk(Belarus).

Cartea Recordurilor „Guinness World Records” recunoaşte punctul din Lituania (Bernotai, aproape de Vilnius), ca fiind centrul geografic oficial al Europei. Aceste locaţii au, în principal, o valoare turistică.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite