Polus a pierdut două treimi din terenul de la centrul comercial din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiii Vechiului Mănăştur au obţinut în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului de sub centrul comercial. Curtea de Apel a dispus joi anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului de la Şapca Verde dintre firma Polus, a omului de afaceri Arpad Paszkany, şi societatea Agroindustriala.

Instanţa de judecată a menţinut soluţia dată anul trecut de Tribunalul Comercial, care a anulat contractul de vânzare a terenului de 34 de hectare, de la marginea Clujului, la limita cu comuna Floreşti, în punctul cunoscut sub numele de Şapca Verde. Decizia instanţei de judecată este definitivă şi executorie, chiar dacă mai există încă o cale de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parcări la licitaţie

Avocatul Claudia Drăgan, reprezentantul reclamanţilor, ne-a declarat că teoretic s-ar putea cere imediat radierea din Cartea funciară a centrului comercial Polus şi constituirea titlurilor de proprietate pentru cei peste 90 de membri ai asociaţiei Fiii Vechiului Mănăştur. „Apoi vom vedea. Sunt mai multe soluţii, vânzarea terenurilor investitorilor interesaţi, după cum vor decide reclamanţii”, a spus Drăgan.

Reclamanţii şi-au dobândit după război terenurile prin împroprietărire, din averea confiscată a vechiului moşier Mikes. Trecut în propietatea statului, terenul a fost dat în administrare Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Katalin Roy Chowdhury, moştenitoarea grofului Mikes, a încercat şi aceasta să intre în posesia terenulului.

Pagubă de zeci de milioane de dolari

În anul 1998, Comisia de fond funciar a Prefecturii a atribuit terenul de la Şapca Verde firmei Agroindustriala, care l-a vândut firmei Polus. Artizanii tranzacţiei dintre Polus şi Agroindustriala au ajuns fie în închisoare, Cristian Istrătescu- director Agroindustriala, fie în atenţia DNA, rectorul USAMV Liviu Mărghitaş, fostul prefect Alexandru Fărcaş şi fostul şef al FPS Sorin Naş. Prejudiciul adus statului, estimat de Ovidiu Grecea, şeful corpului de control al guvernului, era de circa 20 milioane dolari.

Pârâţii fac recurs

Avocatul Eugen Iordăchescu, care reprezintă interesele firmei Polus, nu a dorit să comenteze soluţia instanţei. Ne-a spus doar că firma va introduce recurs. Acesta a declarat ca o noutate faţă de instanţa precedentă, că instanţa Curţii de Apel a făcut precizări legate de suprafaţa de numai 21 de hectare a reclamanţilor. Referitor la suprafaţa în litigiu, avocata reclamanţilor, Claudia Drăgan, susţine că reprezentanţii firmei Polus au avut inspiraţia să construiască centrul comercial doar pe zona care depăşea pretenţiile foştilor proprietari. În schimb, restul terenului, în special parcările, ar putea lua altă destinaţie. "Centrul comercial are parcări în exces", crede Drăgan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite